V Havířově výrazně přibylo zájemců o lůžko v noclehárně Armády spásy

30. červenec 2017
Zprávy , Zprávy

K branám havířovské noclehárny míří v poslední době víc lidí bez domova. Od června platí novela, která omezuje dávky na bydlení obyvatelům ubytoven a někteří bezdomovci tvrdí, že nemají na nájem dost peněz. V Havířově tak někteří zájemci na lůžko čekají i několik hodin.

„Dostanu se vždycky, ale sedím tady třeba od jedné nebo od dvou hodin,“ říká invalidní důchodce pan Radek, který postává s další dvacítkou mužů u brány do noclehárny, a čeká na 19. hodinu. „Nemám nic, abych si uplatil ubytování,“ krčí rameny.

Podobně jsou na tom i ostatní. Někteří mají dluhy a jiným sociální dávky prostě nestačí.

Vedoucí azylového domu Armády spásy Ladislav Solana počítá klienty, kteří míří do noclehárny. V poslední době je jich výrazně víc.

„Přes léto jsme zaznamenali až 30% nárůst oproti minulému roku. A přestože je takové teplo, lidé přicházejí a máme noclehárnu plnu,“ říká vedoucí domu. „Čím to je, úplně nedokážu říct, ale myslím si, že jednou z věcí může být i to, že odbor hmotné nouze, úřad práce méně chtějí proplácet ubytování na ubytovnách,“ dodává.

V noclehárně havířovská Armáda spásy denně nabízí zájemcům krátkodobě 18 lůžek. V azylovém domě s dlouhodobým ubytováním pak má celkem 39 míst.

autor: stj
Spustit audio