V Hlučíně chtějí omezit odběry ojetých pneumatik, jinde sběrné dvory omezení neplánují

26. únor 2018
Zprávy , Zprávy

Pokud se chcete zbavit starých pneumatik, nemusíte za to nikde platit. Buď je odevzdáte u prodejce, který má povinnost takzvaného zpětného odběru, anebo ojeté pláště zavezete do sběrného dvora. V některých městech se ale tato varianta může změnit. Například v Hlučíně chce radnice přijímání pneumatik omezit.

A je za tím právě zákonem daná povinnost zpětného odběru. Město by tak nemuselo platit stále větší částky za odpad ve svém sběrném dvoře.

„V loňském roce už jsme jich měli přes 30 tun, což pro město znamená přes 90 tisíc korun za rok. Zatímco v předchozích letech – třeba v roce 2016 to bylo 26 tun, v roce 2015 pak 25 tun,“ říká mluvčí hlučínské radnice Ivana Gračková.

Současně ale jsou sběrné dvory účinným opatřením proti černým skládkám. „Takže na jednu stranu jsme rádi, že se ty pneumatiky dostávají do tříděného odpadu, že je lidé odevzdávají, na druhou stranu samozřejmě cena pro město roste. Takže uvítáme, když lidé využijí možnosti odevzdat to u prodejců,“ dodává Gračková.

Tuto možnost mají lidé ve městech výrazně jednodušší než na vesnicích a právě na venkově se proto žádné velké změny většinou nechystají.

Jsme na sběrném dvoře v Bolaticích na Hlučínsku. I tady je možné odevzdat staré pneumatiky. „Zájem je a největší je na podzim a na jaře, když se přezouvají pneumatiky,“ říká pracovnice sběrného dvora.

Nic měnit nebudeme, potvrdil bolatický starosta Herbert Pavera (TOP09). Obyvatelé si podle něj na sběrný dvůr zvykli a funguje to.

„Samozřejmě chceme pokračovat i v tom, že budeme sbírat i pneumatiky, o kterých se mluví, že sběrné dvory je už nebudou do budoucna sbírat. Ale nechceme, aby je lidé potom vyhazovali do lesa nebo po příkopech a podobně. Takže je budeme sbírat dál,“ dodává starosta.

Pokud tedy řešíte otázku, co s nimi, je dobré zjistit, jak je to u vás se sběrným dvorem. Anebo si třeba na webových stránkách ministerstva životního prostředí najděte seznam míst zpětného odběru.

autor: mrk
Spustit audio