V huti ArcelorMittal Ostrava začal platit naprostý zákaz kouření

V hutní společnosti ArcelorMittal Ostrava, která má i s dceřinými firmami 7500 zaměstnanců, se ode dneška nesmí kouřit. Nařízení se týká také elektronických cigaret a platí i pro řidiče kamionů a návštěvy. Pracovníci se na toto omezení mohli připravovat celý rok, firma jim nabídla i odvykací kúru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto)

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

ArcelorMittal Ostrava je prý jedním z prvních velkých podniků v zemi, které celoplošný zákaz kouření zavedly.

„Úplný zákaz kouření v celém areálu firmy není zatím často k vidění. Většinou mají firmy vyznačená místa, kde je kouření povoleno. Otázkou pak je spíše to, jak řeší dobu, kdy mohou zaměstnanci chodit kouřit,“ potvrdila Markéta Koukolíková, manažerka lidských zdrojů společnosti ManpowerGroup.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plošném zákazu kouření v huti ArcelorMittal Ostrava mluvila Markéta Koukolíková, manažerka lidských zdrojů společnosti ManpowerGroup

Všech 300 kuřáckých koutků, které v areálu podniku byly, dnes ArcelorMittal Ostrava zrušil.

O chystaném zákazu huť informovala loni v září.

„Za opakované porušení zákazu, nebo v případě, že by pracovník kouřil v místě, kde by se dopustil ohrožení bezpečnosti práce, může dostat i výpověď,“ přiblížila mluvčí Barbora Černá Dvořáková.

Kuřákům, kteří se své závislosti chtěli zbavit, firma nabídla odvykací kúru. Ta byla sestavena na míru potřebám jednotlivce a probíhala pod dohledem lékaře.

30 procent kuřáků

Hodnota jedné kúry činila 8120 korun, z toho zaměstnanec zaplatil 2500 korun. Zbytek uhradil zaměstnavatel a pojišťovna. Úspěšní účastníci ale budou mít kúru zcela zdarma.

„Rok od doby, kdy nastoupili kúru, mohou podstoupit lékařské vyšetření, a pokud lékařské vyšetření prokáže, že jsou nekuřáci, tak jim zaměstnavatel 2500 korun, které do toho investovali, vrátí,“ vysvětlila mluvčí.

ArcelorMittal Ostrava vyrábí ročně dva miliony tun oceli zejména pro stavebnictví a strojírenství. Své výrobky podnik vyváží do více než 40 zemí. Firma patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal.

Před rokem ArcelorMittal Ostrava odhadoval, že v podniku pracuje asi 30 procent kuřáků. Odvykací kúru absolvovalo 97 zaměstnanců, řada pracovníků se ale údajně rozhodla přestat kouřit i bez ní.

„Uvědomujeme si, že přestat kouřit není jednoduché, a i když se kuřák snaží, nemusí se to vždy podařit. Jako bývalý kuřák ale mohu potvrdit, že přestat kouřit patřilo k nejmoudřejším rozhodnutím, která jsem v životě udělal,“ uvedl generální ředitel Tapas Rádžerkar.

Dodal, že pokud si pracovníci nejsou jisti, že vydrží směnu bez kouření, mohou si do práce místo cigaret nosit některou z forem čistého nikotinu.

Kouření se podle Koukolíkové negativně podepisuje na celkové efektivitě práce. „Může docházet i k rozbrojům mezi kuřáky a nekuřáky, a oprávněně. Protože pokud nasčítáme čas, kdy kuřák odbíhá od práce, můžeme dojít k vysokým číslům,“ upozornila.

Kouření omezené zákonem ve světě | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme