V Karlově Studánce dnes ráno padl teplotní rekord starý 55 let

1. březen 2018
Zprávy , Zprávy

V Karlově Studánce na Bruntálsku dnes ráno padl teplotní rekord starý 55 let. Meteorologové tam naměřili minus 20,5 stupně Celsia. Dosud platný rekord platil z roku 1963, kdy v horské obci pod horou Praděd stanice naměřila minus 19,4 stupně. ČTK to řekl pracovník ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Mrazivý rekord byl překonán dnes ráno i na Lysé hoře v Beskydech. Dosavadní minimum pro dnešní den tam meteorologové naměřili v roce 2005. Tehdy rtuť v teploměrech klesla na minus 17,6 stupně Celsia. Dnes tam bylo ještě o dva stupně chladněji.

Nejchladněji ale na Lysé hoře ani v Karlově Studánce nebylo. Nejnižší teplotu zaznamenala totiž dnes ráno stanice v Mořkově na Novojičínsku, kde bylo dokonce 21,4 stupně Celsia pod nulou. Tam ale rekord nepadl. „V roce 1986 jsme tam naměřili minus 23,3 stupně Celsia,“ uvedl meteorolog.

V průměru se ráno v Moravskoslezském kraji pohybovaly teploty od minus 17 do minus 21 stupňů Celsia. Podle předpovědi meteorologů by tak nízké teploty měly vydržet až do pátku. V sobotu se očekává oteplení. Už v neděli se mohou teploty pohybovat kolem nuly.

zdroj: ČTK
Spustit audio