V Karviné dělníci bourají problémovou ubytovnu Průkopník

19. prosinec 2014

Demoliční čety bourají karvinskou ubytovnu Průkopník. V minulosti tam úřady řešily problémy se žloutenkou, štěnicemi a špatnou hygienou. Lidé z centra města se ale bouří. Nájemníci se totiž přestěhovali do jiné ubytovny a starousedlíci si stěžují na rušení nočního klidu a růst kriminality.

Z místa, kde žili nejchudší z nejchudších, zbyla jen obrovská hromada trosek. Sutiny nakládá bagr na připravená nákladní auta, která trosky postupně odvážejí pryč.

Pro demoliční četu bylo zbourání Průkopníku hračkou. „Tyto typy budov nejsou pro demolici technicky náročné, pro bagry je to taková skládanka,“ říká parťák demoličních dělníků Pavel Talián.

Demoliční čety sice srovnávají problémovou ubytovnu Průkopník se zemí, jenže lidé, kteří tam žili, se odstěhovali jinam. Do ubytovny se stejně budovatelským názvem Předvoj. A místním se to rozhodně nelíbí.

„Změnilo se to k horšímu. Přepadli nám kamaráda. Zlomili mu nohu a vzali občanku a řidičák. Jezdí s kamionem,“ popisuje jeden z obyvatel. „Zhoršilo se to,“ přizvukuje postarší paní. „Má být noční klid a oni si vesele jedou do půlnoci.“

„Naše společnost je pouze majitelem objektů, ve kterých jsou některá ubytovací zařízení provozována. Provozovatelé jsou jiné subjekty, které zodpovídají za dodržování ubytovacího řádu a výběr osob,“ brání se Petr Handl, mluvčí společnosti Asental.

autor: ada
Spustit audio