V Karviné začali s demolicí bývalého ghetta

19. srpen 2011

Demoliční četa začala dopoledne bourat zchátralé domy v karvinském ghettu Vagónka. Místo sociálně vyloučené lokality tam chce radnice vybudovat průmyslovou zónu. Většině nájemníků sehnal magistrát náhradní bydlení.

„Vyzýváme občany, aby okamžitě opustili budovy v této lokalitě! Bude prováděna jejich demolice,“ zaznělo před začátkem akce z megafonu.

Po poslední výzvě k opuštění zchátralých domů se do prvního z nich zakousl bagr. Demolici čeká celkem šest domů v této karvinské lokalitě.

I když většina nájemníků už dostala náhradní bydlení, tři rodiny ve Vagónce zůstaly. „Jsem tady zvyklý, bydlím tu už skoro patnáct let,“ říká jeden z obyvatel. Má devět dětí a radnice pro tak velkou rodinu ještě nesehnala náhradní bydlení. Stěhovat se nechce.

„Já bych spíš potřeboval nějaký domek, ne panelák. Budu bydlet v prním patře, děti budou chodit po baráku, tak to bude všechno bouchat. Tolik lidí, jedenáct lidí v baráku,“ dodává muž, který si případné bydlení v činžovním domě moc neumí představit.

Magistrát musel demolici ghetta urychlit. Vystěhované domy totiž začali rozebírat zloději kovů.

Demolice bude stát město zhruba 600.000 korun. Po vystěhování zbylých rodin bourací práce dokončí a začne na území budovat průmyslovou zónu pro malé a střední podnikatele.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu