V karvinských jeslích budou chybět děti. Rodiče i dvouleté přihlašují do mateřských škol

14. srpen 2017
Zprávy , Zprávy

Od září už v karvinských jeslích nebude takové rušno. Tříleté děti čeká mateřská škola. Rodiče ale často do školek přihlašují i teprve dvouleté děti. Důvodem je cena – školky jsou zhruba o polovinu levnější než jesle. A zápis tak malých dětí nově umožňuje legislativa.

Mezi rodiči, kteří uvažují o tom, že v září své dítě přehlásí z jeslí do školky, je i pan Tomáš Heinz. „Řešíme, co s malou. Žena říkala, že školka je finančně výhodnější. Takže to je taky důvod,“ říká.

Na vedoucí jeslí Jarmile Zelkové je docela znát smutek z toho, že od září už v hernách tak rušno nebude. „Bude velký úbytek dětí, ty signály už máme. Budeme rádi, když zachováme jedno oddělení těch nejmenších dětí do dvou let. I rodiče dvouletých budou děti dávat do školky,“ říká Zelková.

Vedoucí jeslí ukazuje, jaké specifické zázemí tady pro tak malé děti mají. „Máme přizpůsobeny toalety, umyvadla. Máme je nižší než ve školce. Problémem je, že ve školkách bude velký počet dětí na jednu paní učitelku. My přece jenom tady máme takové domácí prostředí, máme pět pečovatelek a hodně individuální přístup,“ dodává.

Společná péče o tyto děti a předškoláky může být pro mateřské školy docela problém. „Potřebují plíny, samy se nepřevléknou, neobují si botičky. To znamená, že o ty děti je třeba se starat opravdu v malých skupinkách a připravit jim úplně jiný program,“ říká mluvčí karvinské radnice Šárka Swiderová s tím, že je to o hraní. „Tam to není o tom, že to dítě se má naučit být mezi vrstevníky. Do dvou let je to pořád o tom, že si to dítě potřebuje primárně hrát.“

V tuto chvíli mají karvinské jesle přihlášeno na září 19 dětí. Přitom kapacita celého zařízení je 32 míst.

autor: mac
Spustit audio