V kraji se představil projekt Beskydy pro všechny

30. listopad 2005

Beskydy bez bariér - to je cíl projektu Beskydy pro všechny, který chce přiblížit moravskoslezské hory zdravotně postiženým lidem. Zaměřuje se na vozíčkáře, nevidomé, neslyšící a lidi s chronickými nemocemi.

Tvůrci projektu se zaměřili na těšínskou část Beskyd. Zpočátku mapují zařízení pro turisty a zjišťují možnosti cestovního ruchu pro lidi s handicapem. A ti tvoří více než deset procent všech obyvatel České republiky. "V tu chvíli začíná být i zajímavý ten podnikatelský rozměr celého projektu, protože my máme toto číslo jako motivační faktor pro podnikatele, aby se snažili přizpůsobit pro skupiny zdravotně postižených," říká David Sventek.

Vozíčkář Jaroslav Dembinný z občanského sdružení Trianon dodává, že podnikatelé by měli při mapování podmínek v horách spolupracovat. "Aby provozovatel jednotlivého zařízení nabyl dojmu, že mu chceme pomoci, že ho nechceme nějakým způsobem kárat za to, že to má bariérové. On za to v podstatě nemůže, je to věc politiky a osvěty vůbec."

Logo

A právě Beskydy jsou ideální pro následnou rehabilitaci po úrazech nebo pobytu v nemocnici. Autoři projektu uvažují o jeho rozšíření na celé Beskydy. Spolupracují taky s kolegy z Jizerských hor.

Zdeněk Jedlička z ostravského Sportovního klubu vozíčkářů takovou aktivitu vítá. Podle jeho zkušeností ale bude těžké přesvědčit podnikatele, aby svá zařízení upravili. "Zatím to moc optimisticky nevypadá. Střediska, která jsme objeli, jsou kompletně bariérová."

Zařízení, která budou mít bezbariérový vchod, upravené obrubníky nebo například signalizační zařízení pro sluchově postižené, a splní další podmínky, dostanou ochrannou známku Bez bariér. Tím se dostanou do stejnojmenného cestovního manuálu, mapujícího turistické možnosti lidí s handicapem.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio