V Kravařích u Opavy dnes posvětí zvon se jmény válečných obětí

8. květen 2015

V těchto dnech se v celé republice odhalují památníky a pamětní desky k 70. výročí konce války. Památník v Kravařích u Opavy je výjimečný, protože hlasitě zvoní.

Pouhé dva týdny stačily k tomu, aby se obyvatelé Kravař u Opavy složili na zbrusu nový kostelní zvon. Je výjimečný tím, že jsou na něm jména válečných obětí z tohoto slezského města. A dnes se zvon dočká slavnostního svěcení.

„Srdce je z oceli, které má určitou tvrdost či měkkost, aby nerozbilo zvon. A váží padesát kilo,“ ukazuje farář Daniel Vícha na zvon stojící ve farní stodole.

Zvon pokoje v Kravařích na Opavsku

Zvon pokoje. Už dostal své jméno. A místní si ho chodí prohlížet, hledají na něm jména svých blízkých nebo známých, válečných obětí.

„Tady je text, je to jako noviny. Jmen je 160 a jsou abecedně seřazena. Dohromady je to dva a půl tisíce písmen. Zvonař, který zvon odléval, říkal, že tolik písmen na zvony ještě nedělal,“ dodává farář.

Zvon bude mít tón A1, což je proto, aby ladil se zvony, které už na věži jsou. „Dohromady to bude nápěv Otčenáš – když to začne postupně zvonit, tak je to v této melodii,“ vysvětluje Daniel Vícha.

Svěcení zvonu se uskuteční dnes v 10:00. Pak přijde na řadu světská práce jeřábníka. Zvednout tento půltunový poklad až do věže určitě jednoduché nebude.

autor: mrk
Spustit audio