V Krnově hořela kulturní památka. Hasiči dostali požár Karnoly pod kontrolu

20. prosinec 2017
Zprávy , Zprávy

V Krnově na Bruntálsku před 16. hodinou vypukl požár v budově bývalé textilky Karnola. Po zhruba čtyřhodinovém zásahu se ho hasičům podařilo dostat pod kontrolu. Na místě zasahovalo 19 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, jeden hasič byl lehce zraněn. Byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř, škoda podle odhadů dosáhne několika milionů korun.

„Na místě se dohašuje v zadním traktu, počet jednotek už redukujeme,“ uvedl po 21. hodině mluvčí krajských hasičů Jakub Kozák. Po úplném dohašení ale budou hasiči hlídat místo požáru. S likvidací ohně pomáhalo zhruba 90 hasičů. „Jeden dobrovolný hasič byl lehce zraněn, utrpěl drobné popáleniny a byl ošetřen záchrannou službou,“ doplnil Kozák.

V místě prohořívají rákosové stropy, takže zákrok je pro hasiče, kteří využívají i výškovou techniku, velmi náročný i z hlediska bezpečnosti. Objekt je navíc silně zakouřen a v četných intervalech je tak nutné střídat i dýchací techniku.

Škoda dosáhne podle prvních odhadů několika milionů korun, především z historického hlediska půjde nepochybně o mimořádné škody. Příčiny požáru jsou zatím neznámé.

„Z nádvoří krnovského zámečku je vidět, že hořela dezinatura, vzorkovna. To je vlastně důvod, proč byla Karnola vyhlášena národní kulturní památkou,“ řekl Radiožurnálu redaktor Krnovského deníku Fidel Kuba, který se k požáru dostal spolu s prvními hasiči.

Hasiči u požáru Karnoly v Krnově

„Byl tam velký archiv vzorníku látek od roku asi 1870, tam šlehaly plameny nejvíce," uvedla mluvčí krnovské radnice Dita Círová. Podle ní má v části areálu objekty také Zemský archiv v Opavě.

„Vlastníme polovinu celého areálu, druhou polovinu vlastní Zemský archiv v Opavě, který to teď celé zrekonstruoval během 13 let a poslední rekonstrukci za 40 milionů korun uzavřel v listopadu,“ uvedla Círová. Požár zachvátil část objektu, která patří městu.

Čtěte také

Policejní mluvčí Pavla Jiroušková řekla, že policie na místě odklání dopravu, dopravní omezení bude platit po celou dobu zásahu hasičů. „Policisté rovněž zajišťují bezpečnost v okolí místa požáru,“ uvedla.

Budova bývalé přádelny s dílnou vzorkovny z roku 1900 byla vyhlášena národní kulturní památkou v únoru 2010. V budově je historicky cenná vzorkovna, v níž se v továrně na vlněné zboží Alois Larisch a synové navrhovaly sezonní vzory tkanin. V takzvané dezinatuře se dochovalo původní vybavení – například soukací stroj, ruční tkalcovské stavy nebo sbírka vzorníků látek; nejstarší pochází ze sedmdesátých let 19. století. Do dneška se vše dochovalo ve stavu posledního pracovního dne.

autoři: tif , iROZHLAS.cz | zdroj: ČTK
Spustit audio