V Krnově se rozšiřuje síť doučovacích klubů

24. říjen 2016
Zprávy , Zprávy

Kluby fungují nad na rámec klasické výuky a slabším žákům pomáhají zvládat učivo i s přípravou domácích úkolů. První kluby vznikly ve městě už před šesti lety. Díky 25milionové dotaci z Evropské unie se ale v letošním školním roce jejich počet výrazně navýšil. Vznikají nejen na školách, ale v neziskových organizacích a ve vyloučených lokalitách.

„Teď jsme v předškolním centru, momentálně se tady nacházejí tři maminky a pět dětí. Paní učitelka se jim věnuje v dopoledních hodinách každý den od pondělí do pátku, aby především romské děti se lépe chytly při vstupu do základní školní docházky,“ říká v jednom z klubů manažerka projektu Petra Piatková.

„Hodně to pomáhá, něco se tady naučí. Jsou odtud připraveni i do školky,“ hodnotí jedna z maminek paní Martina Kotlárová. „Máme to sem kousek, a když nemáme co dělat, jdeme sem,“ dodává.

„Naučí se mnohé věci, které třeba nezvládají děti zatím doma. Dáváme jim takové úkoly, co se týká grafomotoriky, vzděláváme i maminky,“ vysvětluje lektorka Věra Wdówková.

A zatímco v dopoledních hodinách se tady tvoří, odpoledne si sem starší děti přicházejí dělat úkoly a dohnat učivo.

Podobně to funguje i na všech základních školách a nově i v jedné střední a mateřské škole. „Rozšiřuje se to, protože je to moc fajn. Ostatní školy vidí ten efekt, že se i trojkaři můžou zlepšovat díky tomu, že učitelé dostávají zaplaceno za to, že je doučují,“ dodává Petra Piatková.

Kluby od letoška navštěvují asi tři stovky dětí a žáků. Doučování je pro ně zdarma a kromě toho nabízí i poradenství pro rodiče.

V doučovacím klubu v Krnově
autor: Kateřina Daňková
Spustit audio