V Krnově začne od září platit plošný zákaz hazardu

27. srpen 2015

Město Krnov se pustilo do boje s hazardem. Od prvního září začne na celém jeho území platit nová vyhláška, která plošně zakazuje provozování loterií a jiných podobných her.

Majitelé kasin a heren se ale bouří a s vedením města jednají o zmírnění pravidel. Marně. O vymýcení hazardu dlouho usilovaly jak krnovské církve, tak i sami obyvatelé, kteří proti němu podepisovali petice a zařadili ho mezi deset největších problémů města.

„Mizí tam sociální dávky, vždyť to vidíme všichni,“ říká například paní Irena. Rozhodnutí zastupitelů schvaluje a hazard by zakázala všude. „Například v Rýmařově máte hernu prakticky v budově úřadu práce, což je velice zajímavé,“ upozorňuje.

„Určitě by bylo skvělé, kdyby ty herny a podobná zařízení zrušili, protože to přináší jenom problémy,“ přidává se učitelka, paní Dagmar. „I blízko školy, kde působím, byla jedna taková herna a přinášelo to tedy velké problémy,“ dodává.

Přístroje by měli od 1. září vypnout i v jedné z nejstarších heren ve městě, těsně přiléhá he krnovskému zámku. „Přijdu o zaměstnání,“ krčí rameny zaměstnankyně herny Irena Figurová. Připouští ale, že hazard do města nepatří. „Ale je to to samé jako alkohol, cigarety a všechno ostatní. Myslím, že kdo bude chtít, nějakou cestičku si k tomu najde zase.“

Herny v Krnově momentálně provozuje 17 společností. A většina z nich se proti přísné vyhlášce brání. Založili sdružení, jednali se zastupiteli, ale bez výsledku.

„Provozovatelé herních zařízení chtějí po zastupitelích, aby účinnost vyhlášky o regulaci hazardu ještě zvážili. Odvolávají se na zmařené investice, ztrátu obživy a propouštění zaměstnanců. Měli ale dostatek času na to, aby se na ukončení podnikání připravili,“ potvrdila mluvčí radnice Dita Círová.

Čtěte také

Plošný zákaz hazardu totiž schválilo už minulé vedení Krnova vloni v únoru. Současné jen rozhodnutí potvrdilo. A to i přesto, že tím město přijde o značnou sumu peněž. Z loterie a hracích automatů šlo totiž do městské kasy ročně kolem 12 milionů korun.

Herna, videoterminál (ilustrační foto)

„V příštích letech bude muset město chybějící finanční prostředky hledat ve svém rozpočtu,“ uzavírá Dita Círová.

Na dodržování vyhlášky bude od září dohlížet městská policie. Už teď má ale radnice signály, že se někteří provozovatelé svého podnikání jen tak lehce nevzdají. Klasické automaty například nahradí takzvanými vědomostními kvízy.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio