V Moravskoslezském kraji trvají zhoršené rozptylové podmínky

21. únor 2018
Zprávy , Zprávy

Zhoršené rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji zůstávají. Na většině stanic regionu byl ráno imisní limit pro polétavý prach více než dvojnásobně překonán, když se hodnoty průměrných denních koncentrací dostaly nad 100 mikrogramů na metr krychlový. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Podle aktuálních hodinových koncentrací byla ráno situace na řadě míst regionu stále hodnocena jako špatná. Pro Ostravsko, Karvinsko a Frýdecko-Místecko bez Třinecka tak stále zůstává v platnosti v pondělí vyhlášená smogová situace.

Rozptylové podmínky by se měly zlepšit, ale imisní limit přesto dále zřejmě zůstane překročen. „Rozptylové podmínky budou většinou dobré. Průměrné 24hodinové koncentrace prašného aerosolu budou překračovat hodnotu stanoveného imisního limitu, místy až dvojnásobně,“ uvedli ve výhledu na dnešek meteorologové.

Moravskoslezský kraj je oblastí s nejznečištěnějším ovzduším v Česku. Smog postihuje region hlavně na podzim a v zimě. Kvalitu ovzduší ovlivňuje průmysl, doprava a topení v domácnostech, ale podle odborníků také nečistoty, které do kraje míří ze sousedního Polska.

Smogová situace se vyhlašuje, pokud aspoň na polovině meteorologických stanic překročí průměr koncentrace prachu za 12 hodin 100 mikrogramů na metr krychlový a pro příštích 24 hodin se neočekává pokles. Zvláště nemocní a starší lidé či děti by měli omezit fyzicky náročné aktivity venku, vhodné je také při smogové situaci dát přednost cestování městskou hromadnou dopravou.

zdroj: ČTK
Spustit audio