V Mostech u Jablunkova budou pokračovat s opravou valů. Pak postaví rozhlednu

23. leden 2018
Zprávy , Zprávy

V Mostech u Jablunkova opravují historické opevnění. Kdysi chránilo vojenskou posádku, která strážila slezskou zemskou hranici. Dnes je to kulturní památka, která láká turisty. Valy mají délku přes 800 metrů a jsou hodně zdevastované. Obec je rekonstruuje za pomoci dotace od státu, z finančních důvodů ale jen část.

Dělníci na opravách valů pracovali ještě v prosinci, vrátí se sem zřejmě v dubnu. „S památkáři jsme dojednali opravu celkových asi 140 metrů čtverečních,“ upřesňuje místostarostka Mostů u Jablunkova Marie Macurová (nez.).

Ukazuje na tu část valů, která už je pečlivě vyskládaná z kamenů. „Takže tam po obou stranách budou valy opraveny do původní výšky, udělá se koruna a celým příkopem půjde 820 metrů dlouhá stezka a bude končit u Uherské brány,“ dodává místostarostka.

Se změnami areálu začala obec před asi šesti lety. Zbavila ho náletových dřevin, vybudovala chodníčky.

„A teď už jdeme Moravskou bránou dovnitř Šancí, kde vlastně sídlila posádka, která hlídala Jablunkovský průsmyk. Vidíte, jak je to rozlehlé – byl tam velitelský dům, posádka, pekárna, apatyka a další provozní věci. A tady na té straně byla prachárna,“ připomíná Marie Macurová.

Dnes už z těchto budov na místě nezůstalo téměř nic. Obec ale plánuje postavit objekty nové.

Dřevěný model šancí

„Máme v plánu postavit rozhlednu, protože naše Šance mají charakteristický hvězdicový tvar a rozhledna by měla návštěvníkům umožnit pohled na areál z ptačí perspektivy,“ vysvětluje místostarostka.

Kromě rozhledny plánuje obec u areálu ještě stavbu malého muzea s informačním centrem. Na to už peníze získala z programu přeshraniční spolupráce.

Opravované historické valy v Mostech u Jablunkova
autor: iha
Spustit audio