V Novém Jičíně opravují více než sto let starou kanalizační síť

30. květen 2016
Zprávy , Zprávy

Stoky kanalizační sítě uprostřed Nového Jičína pomalu dosluhují. Město je postavilo na přelomu 19. a 20. století. Teď do starého potrubí protéká spodní voda. Vodárenská firma ho ale v zemi nechává. Při opravě totiž do potrubí vtlačili dělníci speciální textilní rukáv, který praskliny v kanalizaci utěsní.

„Kanalizace byla více sto let stará a odpovídal tomu její špatný technický stav. Při zvýšené hladině spodní vody docházelo k infiltraci okolních vod do kanalizace a to nám způsobovalo problémy,“ vysvětluje mluvčí Severomoravských vodovodů a kanalizací Marek Síbrt.

Dělníci u křižovatky sundávají z nákladního auta betonové skruže, které budou tvořit zdejší revizní šachtu. Žádný další výkop ale v okolí neuvidíte.

„Použili jsme tady takzvanou bezvýkopovou technologii, kdy jsme do současného potrubí, které bylo více než 140 metrů dlouhé, vsunuli sanační textilní rukávec. Ten se napojí na stávající kanalizaci, na to potrubí a přilne k němu, ztvrdne a funguje jako jakýsi vnitřní plášť,“ vysvětluje Síbrt.

Speciální textilní povrch v kanalizační stoce má vydržet padesát let. Práce mají být hotové v létě. Vodárny za ně zaplatí 14 milionů korun.

autor: Michal Polášek
Spustit audio