V Opavě funguje obchod bez peněz. Sociálně potřebným lidem rozdává vyřazené potraviny

V Opavě začal fungovat nový obchod pro sociálně slabé. K nákupu v něm nejsou nutné peníze, stačí jen lístek z úřadu práce nebo sociálního odboru a trocha trpělivosti. Nezisková organizace EKIPA tam totiž každý všední den dováží vyřazené jídlo z prodejen známého obchodního řetězce a rozdá je každému, kdo se postaví do fronty. Výdejní místo existuje zatím jen pár týdnů, ale mezi lidmi je o něj obrovský zájem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nákup v igelitové tašce

Nákup v igelitové tašce | Foto: Fotobanka Pixabay

Nová služba funguje v prostorách bývalé prodejny zeleniny a ovoce na Krnovské ulici. „Zájem je určitě velký, můžete se podívat ven, fronta bývá až na konec ulice,“ říká Erika Hrabcová z neziskové organizace EKIPA nad bednou roztříděných mandarinek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Avokáda, granátová jablka i čokoládové muffiny. Nezávadné vyřazené potraviny přilepší potřebným

Potravin na rozdání je hodně, z ovoce i avokádo a granátová jablka, pečivo, čokoládové rolky. „Jsou to vyřazené nestandardní potraviny, eventuálně ty, které už ty řetězce nahradily novými čerstvými,“ vysvětluje ředitel EKIPY Lubomír Stoklasa.

„Vidíme, že se na jedné straně plýtvá potravinami, na druhé straně se má bojovat proti hladu,“ dodává.

Poté, co se jídlo nachystá, se v 15 hodin výdejna otevře. Dveře odemyká Irena Siváková, jedna z klientek, ale pro tentokrát i klíčnice. „Jsem svobodná matka s dvěma dětma, chodím tady, protože jsem slaběji zabezpečená,“ vypráví Siváková. Dovnitř do obchodu vpouští vždy jednoho, maximálně dva lidi.

Vidíme přeplněné kontejnery

S taškou dorazil i pan Milan Gertner, povoláním truhlář. Když zaplatí vše, co má, na den mu zbude 50 korun, říká. Dnes si odnesl například i muffiny ke kávě, které má rád.

„Chodí tady maminky s dětma i bezdomovci. Je pravdou, že se sem tam vyskytne někdo, kdo by měl snahu toto zneužít, ale to se velmi rychle projeví,“ dodává Stoklasa.

„Známe řetězce, které nám nedodávají, zato mají velký modrý kontejner, ze kterého vidíme, jak teče naházené pečivo, ovoce a zelenina,“ uzavírá Stoklasa. Svým nápadem by rád inspiroval i další města v Česku.

Kateřina Daňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme