V Opavě pokračuje životní pouť už druhého slona z ostravské zoo

26. září 2017

Nejdříve Calvin, teď Sumitra. Slezské zemské muzeum v Opavě vystavilo už druhý preparát slona indického z ostravské zoologické zahrady. Po Calvinovi je to jeho potomek – sloní slečna Sumitra, která začátkem minulého roku uhynula. Oba slony si mohou návštěvníci zblízka prohlédnout.

Byla to v ostravské ZOO velká nervozita, když se každou chvíli měla malá Sumitra narodit. „Radostné to bude, až to všechno dobře dopadne,“ upozorňovali ošetřovatelé ještě před porodem. A pak si oddychli. Bohužel ale jen do chvíle, než bylo jasné, že sloní samička nedokáže sát mateřské mléko.

A bohužel se pak také potvrdily obavy ze sloního herpes viru, který nad Sumitrou loni v lednu zvítězil. Byly jí téměř dva roky.

Teď už je Sumitra v opavském muzeu, kde vedle samce Calvina. Preparátor Michal Jakubec potvrdil, že práce to byla náročná.

„Většina modelů na zvířata se dá dnes koupit už hotových, ale na slůňátko není vyrobený žádný originál. Takže se po stažení kůže musely části těla odlít ze sádry do forem. Je to něco podobného, jako když sochař vytváří sochu,“ popsal preparátor.

Sumitru zvěčnila preparátorská dílna Miloše Maluchy z Ostravy. A podařilo se zachytit veškeré detaily. „Jsou vidět i malé kly, oči musí být jako za života, i ty trčící chlupy nebo štětiny a také detail zakončení chobotu,“ vyjmenoval Michal Jakubec.

První návštěvníci odcházeli z muzea spokojení a mnoho z nich připojilo vzkaz do návštěvnické knihy anebo rovnou přimalovali obrázek slona.

Opavské muzeum zvažuje, že by dva sloní preparáty mohly být základem mnohem většího zaměření na exotická zvířata. Zvláště, když toto slezské muzeum má oprávnění zajišťovat zvířata z celého světa.

autor: mrk
Spustit audio