V Osoblaze mají výjimečnou sbírku zaměřenou na vybavení domácnosti v minulosti

16. březen 2015
Zprávy , Zprávy

V Moravskoslezském kraji přibývá měst a vesnic, které mají vlastní muzea. Výjimečnou sbírkou se může pochlubit například obecní muzeum v Osoblaze na Bruntálsku.

V bývalé školní budově si mohou návštěvníci prohlédnout veškeré vybavení domů a bytů v minulých desetiletích. Osoblažskou výstavu má na starosti Marian Hrabovský.

„Máme tady expozici, která dokumentuje život v Československu v letech 1918 až 1993. Jmenuje se Narozen v Československu a soustředí se na život obyčejných lidí, na domácnost. Máme tady i pár artefaktů, které dokumentují i společenský, politický život, ale hlavně se soustředíme na běžný chod československé domácnosti,“ vysvětluje Hrabovský.

Mezi exponáty nechybí rádia, promítačky, dokonce natrefíte i na plynové masky. Expozice zahrnuje ukázku bydlení, kočárky, dětský koutek, lavičku z tělocvičny, k vidění je pak také řada šicích strojů.

„Dali jsme inzerát, že sháníme různé artefakty – a těch šicích strojů jsme sehnali deset nebo dvanáct. Potom, když jsme to muzeum otevřeli, lidé se přišli podívat a zjistili, že mají celou řadu věcí, o kterých si mysleli, že do muzea nepatří, ale viděli je tady. Takže se spustila lavina,“ vzpomíná vedoucí osoblažského muzea.

Muzeum je otevřeno pouze o víkendech během letní turistické sezóny, tedy od května do října. Mimo tuto sezónu tam návštěvníky pouští jen po předchozí telefonické domluvě.

„Návštěvníci asi nejvíce reagují na ty šicí stroje a potom na množství elektrospotřebičů, které tady máme. To měli doma nebo ještě mají a připomíná jim to dětství,“ uzavírá Marian Hrabovský.

Exponáty na výstavě "Narozen v Československu" v osoblažském muzeu
autor: mrk
Spustit audio