V Ostravě finišují přípravy na krasobruslařské mistrovství

20. leden 2017
Zprávy , Zprávy

V neděli se ještě v ostravské Ostravar Aréně hrálo hokejové derby Vítkovice - Třinec. Hned poté se ale aréna začala měnit na krasobruslařskou halu. Ve středu 25. ledna tam totiž začne 109. mistrovství Evropy v tomto sportu.

Do Ostravy míří evropský šampionát vůbec poprvé ve 109leté historii. V bývalém Československu a Česku se konal osmkrát. Pětkrát v Praze, dvakrát v Bratislavě a první na našem území v roce 1928 dokonce v Opavě. Tedy jen 30 kilometrů od Ostravy.

Prezident organizačního výboru Stanislav Žídek má sice plno práce, ale je hrdý, že Ostrava přivítá evropskou krasobruslařskou elitu. „Je to taková třešnička na dortu, protože po všech těch akcích od roku 2003, si myslím, že si to Ostrava zcela zaslouží,“ říká krasobruslařský trenér a funkcionář Stanislav Žídek, šéf ostravských pořadatelů.

Hostit tak významnou sportovní událost podle něho pochopitelně obnáší spoustu práce a starostí. „Připravuje se tady veškeré zařízení technického charakteru, ubytování. Do neděle, kdy přijede ta největší várka, by mělo být vše připraveno,“ věří Žídek.

Kapacita haly na první čtyři závodní dny je 7,5 tisíce diváků, na nedělní exhibici, kdy už není potřeba tolik prostoru na zázemí, se zvedne o tisícovku. Vstupenek už ale moc v prodeji není.

„Poslední tři dny jsou vyprodané. Na čtvrtek, na středu ještě nějaké lístky jsou, ale už jich taky není mnoho. Ale myslím, že takových 40 tisíc lidí bychom měli do haly dostat,“ naznačuje Žídek číslovku, kolik diváků by se v pěti dnech mělo do haly na krasobruslení vydat.

Na šampionát se chystá také policie

Kromě sportovních výkonů půjde pochopitelně i o bezpečnost a o tu se bude starat kromě bezpečnostní agentury také Policie České republiky. Ředitel krajského ředitelství Tomáš Kužel vidí před svými muži náročný týden.

„Zajištění připravujeme už zhruba dva týdny spolu s organizátory a bude podobné jako například při mistrovství světa v hokeji. A podle slov organizátorů víme, že bude téměř každý den plný dům. To opatření bude složitější o to, že tréninky začínají kolem sedmé hodiny ranní a program končí v pozdních večerních hodinách. Tím ale práce pro policii nekončí, protože budeme muset každý den znovu prohlédnout halu a připravit všechno ostatní na další den,“ popisuje Tomáš Kužel.

Organizátoři už se těší i na vzácné hosty krasobruslařské historie. Stanislav Žídek přivítá řadu slavných jmen. „V úterý to bude paní Eva Romanová, čtyřnásobná mistryně světa a na to se hodně těšíme. Přijede mistr Evropy Karol Divín a další medailisté, budeme jich mít docela dost,“ uzavírá Stanislav Žídek.

autor: ddp
Spustit audio