V Ostravě funguje první veřejná lednice na Moravě

3. červenec 2017
Zprávy , Zprávy

Lidé v Ostravě mohou najít potravinovou pomoc v první veřejné lednici v Ostravě. Je na sídlišti Fifejdy u azylového domu pro ženy, který provozuje Armáda spásy. Chudobní lidé si z ní mohou jídlo volně brát. Do lednice ho průběžně dodává Potravinová banka. Jídlo tam ale mohou nosit všichni, kteří mají doma něco navíc.

„Dnes je lednička prázdná, musíme ji zase trochu doplnit. Ještě přijede kolega z Potravinové banky, který donese ještě nějaké jiné věci,“ říká u první ostravské veřejné lednice Helena Balabánová, předsedkyně Potravinové banky v Ostravě.

„Je to zatím první veřejná lednice na Moravě, projekt už funguje v Čechách – například v Praze nebo v Českých Budějovicích,“ dodává.

Je to klasická lednice, kterou asi máme všichni doma. Je trochu větší a je uložená v dřevěné schránce. Je na ní i podrobný návod, jaké potraviny do ní můžete dát. Měly by být originálně zabaleny a obal by měl být nepoškozený. Nejsou vhodné domácí výrobky. Pokud někdo udělá trochu větší nedělní oběd, není vhodné dávat do lednice zbytek třeba v krabičce.

„Je to škoda. Já bych to i uvítala, ale je to prostě z hygienických důvodů. Proto je potřeba, aby se do té ledničky dávaly jenom věci, které nemají prošlou záruční lhůtu, a jsou originálně zabalené,“ upozorňuje Balabánová.

Lednici každý den kontrolují pracovníci Potravinové banky v Ostravě. Ti ji také udržují v čistotě a případně i doplňují.

Je možné sem dát i trvanlivé potraviny, jako jsou například různé konzervy nebo mouka. Slouží na to speciální box. „Je to box na suché potraviny, eventuálně na konzervované potraviny, které by v ledničce zbytečně zabíraly místo,“ vysvětluje Helena Balabánová.

Jsou to všechno potraviny, ze kterých se dá vařit. „Takže nějaká maminka samoživitelka nebo důchodce, který opravdu má co dělat, aby z toho důchodu zaplatil byt a energie a na jídlo mu zůstane pár stokorun, klidně může sem přijít a vzít si z ledničky, co potřebuje,“ vyzývá předsedkyně ostravské potravinové banky.

Možná právě i to je důvod, proč je první ostravská veřejná lednice uprostřed sídliště Fifejdy, protože podle potravinové banky tady žije řada seniorů nebo rodin s dětmi, kterým by toto zboží mohlo přijít vhod.

autor: mik
Spustit audio