V Ostravě přibývá měřicích stanic, které sledují i velmi jemný prach v ovzduší

4. leden 2016
Zprávy , Zprávy

I v tomto roce bude na Ostravsku pokračovat boj se smogem. Postupně přibývá měřicích stanic, které dokáží zaznamenat i nejjemnější prach. Kromě běžného sledování částic do velikosti 10 mikrogramů tak bude možné přesně spočítat prachová zrnka dokonce i desetkrát menší.

Ovzduší v Ostravě patří k nejhorším v Evropě. A právě proto se jeho znečištění měří doslova na každém kroku.

Sledovat prach do deseti mikrometrů známý jako PM10 už nestačí. Čím jemnější, tím horší dopady na zdraví. I proto se bude teď od ledna měřit jemný prach PM2,5 i v centru Ostravy, tam, kde je opravdu hustý provoz na silnici.

„Právě s inovací státní sítě imisního monitoringu jsme nasadili měření částic i na stanici dopravní Ostrava-Českobratrská a od nového roku plánujeme přesunout analyzátor s počítáním částic do Věřňovic, což je ta nechvalně známá stanice s největším znečištěním na česko-polské hranici na Karvinsku,“ potvrdil Libor Černikovský z ostravské pobočky ČHMÚ.

Novinkou a trendem do dalších let je i měření částic PM1. Stále častěji se ale objevují podrobná měření takzvaného ultrajemného prachu s částicemi o menším průměru než jeden mikrometr. Ostravské ovzduší bude proto i letos pařit k nejvíce sledovaným.

Postupně se ale ukazuje, že začíná chybět jednotné místo pro porovnání všech zjištěných údajů, kde by se shromažďovala data od úřadů, neziskových organizací a řady mezinárodních projektů. To by uvítali i meteorologové.

autor: mrk
Spustit audio