V Ostravě přibývá uživatelů drog. Město chce trend zastavit

22. červenec 2016
Zprávy , Zprávy

Problém s drogami má v Ostravě stále více lidí. Jen těch těžce závislých jsou téměř tři tisíce. Vyplývá to z analýzy, kterou pro město udělala Ostravská univerzita.

Za posledních osm let počet závislých narkomanů v krajském městě stoupl asi o třetinu. Radnice se proto mimo jiné rozhodla výrazně zvýšit počet terénních sociálních pracovníků.

Jednou z problematických částí města jsou Vítkovice. Podle místních se tady dají drogy snadno sehnat. „Hodně se tady prodává pervitin, heroin, marihuana. Dealera tady uvidíte na každém kroku. Berou to tady od patnácti,“ říká asi třicetiletý pan Tomáš.

Podle obyvatele Vítkovic Přemysla Hozy se drogy šíří hlavně mezi místními Romy. „Drogy jsou tady určitě. Jehly tady najdete kolikrát i v parku. Kde je hodně Romů, je i hodně drog. A nemyslím si to jen já, říkají to všichni tady v okolí,“ dodává Hoza.

V Zengrově ulici ve Vítkovicích je také kontaktní centrum, kde si mohou uživatelé drog například vyměnit jehly. „Klienti sem přicházejí s různými problémy. Jsme nízkoprahové středisko, takže počínaje výměnným programem, potravinovým servisem a konče sociální prací,“ říká vedoucí kontaktního centra Renarkonu Beata Oravcová s tím, že denně přichází 30 až 50 lidí.

A co si představit pod pojmem potravinový servis? „Každý klient má nárok na jednu čínskou polévku denně plus šťávu, sirup s vodou,“ dodává vedoucí.

Drogy jsou v ghetech i na sídlištích

„Určitě jsou to sociálně vyloučené lokality, ubytovny a samozřejmě místa, kde se chodí za zábavou. A když budu mluvit o městských obvodech, tak je to Moravská Ostrava, Přívoz, Slezská Ostrava, Vítkovice, Jih, Poruba,“ říká Štěpán Vozárik, protidrogový koordinátor města Ostrava.

S drogami mají zkušenost stále mladší děti. Extrémem byl případ devítiletého chlapce, který si píchal pervitin do žil.

Mezi mladými vedou houbičky

Logo

Mezi ostravskou mládeží jsou velmi populární halucinogenní houby. Potvrdila to studie o alkoholu a jiných drogách, podle které je Ostrava na prvním místě v celé České republice.

„Ta studie cílí na šestnáctileté a je celoevropská. Houby se samozřejmě dají koupit, protože ti, kteří je sbírají, je mohou prodávat i dostávat. A protože rostou v lese, tak se na ně chodí do lesa,“ dodává Vozárik.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio