V Ostravě se můžete seznámit s čínskými zvyky a tradicemi. VŠB-TUO otevřela Konfuciovu třídu

22. březen 2018

V srdci ostravské Vysoké školy báňské (VŠB-TUO) vyrostla ‚mikročína‘. Technická univerzita po dvou letech vyjednávání předělala jednu z učeben na takzvanou Konfuciovu třídu. Čínští studenti tam najdou zázemí, veřejnost se dozví informace o této asijské zemi a mimo jiné se tam budou konat kurzy čínštiny.

Pan Vladimír si právě vyzkoušel základy kaligrafie. „Je to spíš pro malíře, nezvyklé pro Evropana. Přivedla mě sem dnes zvědavost a náhoda. Mám už hodně let, ale uvažuji, že zkusím čínštinu,“ říká.

U několika stolů čínští studenti příchozím přibližují kulturu a zvyky své země. Zaznívá angličtina, čínština, ale i lámaná čeština. Lil Sui na VŠB-TUO studuje už rok a půl. Říká, že Ostrava je klidným místem a že lidé jsou přátelští a ochotní pomoci i když třeba ne vždy rozumí.

Na VŠB-TUO v současnosti působí téměř stovka čínských studentů. U nápadu na vznik speciální třídy byl před dvěma lety někdejší prorektor Jaromír Gottwald.

„Chtěli jsme vytvořit zázemí pro nejen čínské studenty, ale i pro širší veřejnost. Teď je tady spousta čínských studentů, spousta českých zájemců o čínštinu, takže si myslím, že ta myšlenka byla dobrá, a jsem velice rád, že se to nakonec podařilo,“ hodnotí Gottwald.

Podle úřadujícího rektora VŠB-TUO Václava Snášela jde o další krok, který může zlepšit spolupráci s čínskými univerzitami. „Z mého pohledu je to jedna z prestižních věcí, která nám může pomoct ve společném výzkumu, protože v poslední době jsme podali dva velké projekty pro čínskou grantovou agenturu s kolegy z Číny,“ říká Snášel.

Vstup do Konfuciovy třídy bude zdobit zlatá tabulka s nápisy v češtině a čínštině. Zástupce čínské strany Won Tien Tao říká, že každý je vítán.

Jakýmsi tichým společníkem Konfuciovy třídy bude Ostravská univerzita, která se na jejím vzniku také podílela.

autor: stj
Spustit audio