V Ostravě začíná hudební festival Musica Pura

24. listopad 2016
Zprávy , Zprávy

Různé podoby evropského folklóru nabídne ode dneška ostravský festival Musica Pura. Jeho program na čtyři dny odsadí Dům kultury města Ostravy.

Na festivalu vystoupí například sopranistka Martina Janková s písněmi Leoše Janáčka nebo dnes večer primáši z Česka, Polska a Slovenska. Přijedou ale hosté ještě z větší dálky.

„Festival je mezinárodní, přijedou také virtuosové z maďarské Budapešti a dokonce i z rumunského hlavního města Bukurešť. Na závěrečném koncertu se objeví i Marius Preda, který je sice původem Rumun, ale dlouhá léta žije v Nizozemí,“ říká umělecký ředitel festivalu Jan Rokyta.

Dnešní zahajovací koncert je také speciální edicí rozhlasového cyklu Zpěvem k srdci. Představí se nejen domácí a jubilující primáš Miroslav Hlosta, ale i horňácký majstr Martin Hrbáč, myjavský predník Miroslav Dudík, či goralský hudec Jan Karpiel.

„Moravsko-slovensko-polskou primášskou jízdu doprovodí Ostrava Cimbalom Orchestra. Předávání primášského žezla začíná v 19 hodin v divadelním sále Domu kultury města Ostravy,“ dodává Jan Rokyta.

Podrobnosti a program festivalu najdete na webu www.musicapura.cz.

autoři: tif , Kateřina Daňková
Spustit audio