V ostravské MHD se dá platit za jízdné bezkontaktní platební kartou

29. červen 2016
Dobré odpoledne

Už zítra můžete v ostravské MHD platit za jízdné bezkontaktní platební kartou. Ostrava není prvním městem v Česku, která tuto možnost nabízí, systém je ale dokonalejší než třeba v Praze. Netiskne jízdenky a cestující navíc nemusí předem zjišťovat, jakou vlastně potřebují. Systém sám vybere nejvýhodnější tarif.

Nejen starost o drobné odpadne studentce Lucii, která si u automatu právě kupuje papírovou jízdenku. Už se těší, až si jízdné pořídí pomocí bezkontaktní karty přímo ve voze.

„To už mi před očima neujede tramvaj, protože vždycky ještě čekám na ten lístek. Tak to bude určitě výhoda,“ říká studentka.

Ve všech vozech ostravského dopravního podniku jsou už teď platební terminály, celkem je jich více než dva tisíce.

„Cestující pouze přiloží kartu k odbavovacímu terminálu, platební karta je zaevidována, respektive to její přiložení a to je dostatečné proto, aby mohl cestovat,“ vysvětluje Jaroslav Šimčík z Dopravního podniku Ostrava (DPO)

Ostrava není prvním městem v Česku, kde jde bezkontaktní kartou jízdné platit. Systém je tady ale chytřejší než v jiných městech.

„Základ je, že my si nevolíme tarif při nástupu. Ten systém to vyhodnotí za nás. Tím, že si pípnu, odpípnu a tím, že se to zúčtovává až za 24 hodin, tak ten systém je smart a zvolí pro vás optimální variantu. A nemusíte se starat o to, jakou vzdálenost jedete, jak dlouho jedete a který tarif je pro vás optimální,“ vysvětluje ředitel DPO Roman Kadlučka.

Cestující tedy nemusí nic mačkat, ani si schovávat vytištěnou jízdenku. „Systém je čistě bezpapírový, to znamená, že cestující neobdrží žádný jízdní doklad ve vozidle, čili i dopravce šetří náklady na to, aby v terminálech byly nějaké tiskárny a papírky. Pro nás to tedy nepředstavuje žádné náklady,“ potvrzuje ekonomický náměstek ostravského dopravce Roman Šula.

První cestující budou moct jízdné zaplatit bezkontaktní platební kartou v Ostravě už po půlnoci 30. června.

autor: iha
Spustit audio