Ostravská větev metanolové kauzy. Soud znovu poslal šest mužů do vězení, uložil podobné tresty

Šest obžalovaných v takzvané ostravské větvi metanolové kauzy dostalo ve čtvrtek tresty od 5 let a čtyř měsíců do 8 let a čtyř měsíců vězení. Rozhodl o tom Krajský soud ve Zlíně. Muži podle obžaloby kupovali otrávený alkohol od zlínských dodavatelů a šířili ho na Ostravsku. Na svědomí mají devět lidských životů. Všichni obžalovaní nyní mají lhůtu na odvolání, tři to udělali hned na místě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Otrávený alkohol dostal na severní Moravu podle obžaloby prodejce Martin Jirout, jemuž vrchní soud dříve potvrdil v hlavní větvi kauzy devět let. Zprostředkoval dodávku asi 2300 litrů alkoholu otráveného metanolem pro Michala a Miroslava Klöselovy do Havířova.

Alkohol se poté podle obžaloby dostal přes distributory Martina Posládka, Martina Svobodu a Václava Zlámala ke spotřebitelům.

Další obžalovaný Petr Čagan opatřil Bohumilu Malátkovi 150 litrů alkoholu, po jehož vypití zemřeli na Přerovsku dva lidé, uvedla obžaloba. Malátek má sám údajně na svědomí další ženu. Čagan podle obžaloby dodal i alkohol do Brna.

Posládkovi zlínský krajský soud uložil osm let a čtyři měsíce (předloni 8,5 roku), Čaganovi šest let a čtyři měsíce (předloni 7,5 roku), Svobodovi, Malátkovi a Michalu Klöselovi shodně šest let a deset měsíců, zatímco předloni dostali všichni sedm let, a Zlámalovi pět let a čtyři měsíce, kdežto předloňský trest činil 5,5 roku.

Ostravská větev metanolové kauzy
Krajský soud ve Zlíně se případem zabýval podruhé. Předloni v dubnu ukládal tresty v rozmezí od 5,5 do 8,5 roku, nynější tresty jsou tedy o pár měsíců nižší. Olomoucký vrchní soud ale poté rozsudek zrušil a věc vrátil do Zlína. Obžalovaní vinu odmítají. Metanolová aféra vypukla v roce 2012 a vyžádala si pět desítek životů.

Obžaloba žádala pro Posládka 10,5 roku, pro Michala Klösela osm let a devět měsíců, pro Svobodu osm let a tři měsíce, pro Čagana a Malátka po osmi letech a pro Zlámala 6,5 roku vězení.

V ostravské části kauzy bylo stíháno původně sedm mužů, Miroslav Klösel byl pravomocně viny zproštěn.

Ostatní byli odsouzeni za ohrožování zdraví závadnými potravinami, byť podle obžaloby byli původně tři lidé stíháni pro obecné ohrožení se sazbou 12 až 20 let či výjimečným trestem, včetně doživotí. Kvalifikaci zmírnil pod vlivem verdiktů olomouckého vrchního soudu o odvoláních v hlavní, zlínské větvi kauzy, sám státní zástupce.

Hlavním viníkům aféry s otráveným alkoholem, míchačům směsi Rudolfu Fianovi a Tomáši Křepelovi, již dříve soudy pravomocně uložily doživotí. Hlavní distributor směsi Jiří Vacula přijal patnáctiletý trest. Mnohaleté tresty vězení soudy uložily i dalším prodejcům a distributorům otrávených lihovin.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme