V ostravské zoo se narodilo mládě velmi vzácného lemura, nejvzácnějšího zvířete zdejší zahrady

12. duben 2017
Zprávy , Zprávy

Výměna partnerů se vyplatila, v Zoo Ostrava se narodil vzácný lemur Sclaterův. Po velké výměně chovných párů v rámci nevelké evropské populace se po dlouhých osmi letech v ostravské zoologické zahradě narodilo mládě.

Tento druh lemura je jedním z nejohroženějších primátů světa. Je velmi vzácný nejen ve volné přírodě, ale i v zoologických zahradách. Každé narozené mládě je tak velkou nadějí na záchranu modrookého primáta před úplným vymizením z planety.

„Matkou mláděte je jednadvacetiletá samice. Byla to právě ona, která v roce 2009 porodila a úspěšně odchovala první ostravské mládě tohoto vzácného primáta – samečka Ravu. Poté sice několikrát porodila, ale mládě se vždy narodilo mrtvé. Přibývající roky pak podstatně snižovaly naději na odchov mláděte,“ řekla mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.


Lemur Sclaterův (Eulemur flavifrons) obývá velmi omezenou oblast severozápadní části ostrova Madagaskaru nazývanou Sambirano. Samec je zbarven černě, samice v od světlé hnědé až po narezavělou. Mimo člověka je to jediný primát na světě, který má modře zbarvené oči. Ve své domovině patří k významným opylovačům. Stav jeho populace odhaduje na zatím zřejmě více než 1000 ks, maximálně však pouze 3000 ks.

Situace nebyla příznivá v celé evropské populaci, která čítá sotva 30 jedinců. Ze zbývajícího světa je jich ještě mnohem méně v USA a několik jedinců žije i v zoologických zahradách na Madagaskaru.

„Vzhledem k tomu, že v minulých letech se každým rokem narodilo v Evropě jen jedno dvě mláďata, z nichž přežilo jen jedno nebo žádné, rozhodl se koordinátor záchovného programu po dohodě s chovateli ze zoo pro velkou výměnu chovných párů. Páry spolu zůstávají maximálně tři, ve výjimečných případech čtyři roky, a jestliže se jim nepodaří mládě odchovat, doporučí koordinátor další obměnu,“ vysvětlila mluvčí zoo.

Čtěte také

Dodala, že tuto strategii chovu respektují všichni chovatelé lemurů Sclaterových (v současnosti jsou chováni pouze v osmi evropských institucích). Je totiž velmi pravděpodobné, že pokud samice nezačnou rodit živá mláďata, lemur Sclaterův vyhyne nejen na Madagaskaru, ale i v lidské péči.

Mládě přišlo na svět 24. března. Původně se narodila dvě, ale druhé třetí den po porodu uhynulo. Podle informací ze zoo přeživší mládě zatím prosperuje a jeho matka se o něj vzorně stará. Lemuří rodinku můžete vidět v pavilonu primátů a při pěkném počasí se matka s mládětem odvažuje už i do venkovního výběhu.

„Další mláďata se narodila i v několika jiných evropských zoo, celkem šest, z nichž zatím čtyři přežívají. To je po dlouhé době výrazný posun. Zdá se tedy, že velká výměna partnerů byla správnou volbou,“ věří Nováková.

Lemur Sclaterův je v České republice chován pouze v Zoo Ostrava, kde je nejvzácnějším zvířetem. Pokud se podaří mládě úspěšně odchovat, bude to podle mluvčí Šárky Novákové jeden z nejvzácnějších a nejdůležitějších odchovů nejen letošního roku.

autor: tif
Spustit audio