V ostravském studiu Českého rozhlasu se natáčí nová hra

4. únor 2012

V ostravském studiu Českého rozhlasu vzniká nová rozhlasová hra. Láska, vášeň, sláva, stejně jako zklamání a smrt nechybí příběhu osudového vztahu skladatele Gustava Mahlera a mladé okouzlující Almy Schindlerové.

Píše se rok 1901. Gustav Mahler potkává osudovou ženu. S Almou prožije deset let, o kterých napsala rozhlasovou hru Renata Putzlacher.

„To byla famme fatale secesní Vídně. Žila v období, ve kterém tvořili významní umělci. A dá se říct, že ona vstávala jako Fénix z popela. A byly různé rány osudu – ona byla neustále živá, neustále krásná a neustále kolem sebe tu auru pěstovala,“ popisuje Putzlacher.

Hru, která bude mít hodinu a odvysílá ji Český rozhlas 3 - Vltava, režíruje Radovan Lipus. „Je to příběh poměrně komorní, který ale v takové intenzivní zkratce zachycuje ten bouřlivý vztah Gustava Mahlera a o dvacet let mladší partnerky. Je to opravdu vyprávěno metodou takových ostrých střihů, introspekcí, krátkých dialogů,“ vysvětluje Lipus.

Role osudové ženy Almy je výzvou pro Alenu Sasínovou-Polarcyk. „Text je krásný, přečetla jsem si kolem toho docela dost literatury. A pak člověk sahá do sebe. Taky člověk neměl jednoduchý život, taky jsem si užila různých věcí, i smrti svého manžela. Takže člověk si potom někde tam sahá, kolikrát i na dno, a pak máte vlastně z čeho čerpat,“ svěřuje se herečka.

Čím Alma Mahlera okouzlila, odhaduje v jeho roli Norbert Lichý. „Zřejmě to, že to byla taky talentovaná hudebnice, navíc krásná žena, chytrá. Tak určitě měla jakési fluidum, které ho přitahovalo,“ míní Lichý.

Hru Alma a Mahler teď ve studiu dokončuje s režisérem zvukařka Hana Plecháčková. Natočené slovo halí do zvukových efektů a Mahlerovy hudby.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu