V ostravských tramvajích přibudou bezpečnostní tlačítka napojená na dispečink strážníků

8. únor 2017
Zprávy , Zprávy

V dalších čtyřech ostravských tramvajích přibudou bezpečnostní tlačítka. Cestující při napadení nemusí ve stresu hledat mobil, stačí, když zmáčkne jeden knoflík a je v kontaktu s dispečinkem strážníků. SOS tlačítko dosud zkušebně fungovalo v jedné tramvaji, teď se rozšíří do dalších souprav.

Jak nové tlačítko funguje, Dopravní podnik Ostrava představil koncem loňského roku. Hlídka byla na místě do tří minut. Zástupce ředitele strážníků Richard Váňa z městské policie tehdy nezastíral obavy, že zařízení může někdo zneužít.

„Zneužití se trestá, ale chceme, ať je nastavený režim, který opravdu bude fungovat pro bezpečnost občana, ne pro nějaké plané výjezdy,“ poznamenal Váňa.

Po třech měsících se ale ukázalo, že obavy byly zbytečné. „Ke zneužití tlačítka nedošlo. Tlačítko je jištěno zhruba jako ruční či nouzová brzda v tramvaji. Zpráva je to pozitivní, jsme rádi, že toho lidé nezneužívají,“ zhodnotil teď zástupce ředitele Městské policie Ostrava.

Se strachem z násilí v tramvajích občas bojuje třeba pan Karel. „Jezdím dost často, člověk si musí dávat pozor. Raději vystoupím nebo si nechám tramvaj ujet, když vidím, že tam není něco v pořádku,“ říká.

Další tramvaje s tlačítky SOS začnou jezdit do konce února. „Objeví se v dalších čtyřech tramvajích, z toho dvě budou velkokapacitní. Je to jedno zmáčknutí a okamžitá reakce dispečera,“ potvrzuje Richard Váňa.

Kromě tlačítek se v ostravských tramvajích rozšiřují i bezpečnostní kamery.

autor: ada
Spustit audio