V ostravských tramvajích to bude vonět. Dopravce investuje do čistoty vozů i zastávek

14. březen 2018
Dobré odpoledne

Cestování ostravskou městskou hromadnou dopravou by mělo zpříjemnit několik nových opatření. Dopravce letos stoprocentně zvýšil rozpočet na úklid vozů. Do dvou let se chystá také zmodernizovat myčky, které jsou poruchové. A novinkou bude vůně v tramvajích.

Dopravní podnik Ostrava (DPO) začal více dbát o čistotu vozů už v minulém roce a někteří cestující si toho všimli. „Velmi se to zlepšilo a já jsem s MHD spokojený,“ říká například Jan Šírek.

Podobně to vidí důchodkyně paní Anna. „Já si myslím, že to je dobré, akorát my bychom se měli polepšit. Jak si to zaprasíme, tak to budeme mít. Zaráží mě ten nepořádek na kolejích a všude. A tady asi ani ten dopravní podnik nedosáhne,“ míní paní Anna.

Dopravce vidí rezervy v úklidu vozů a rozhodl se na něj dát mnohem více peněz. „V roce 2017 ty náklady činily 4,4 milionu korun a v letošním roce budou 8,8 milionu,“ říká ředitel dopravního podniku Daniel Morys.

Vedle větší čistoty by komfortnější pocit měla cestujícím navodit také vůně. „Chystáme se do konce roku instalovat takové vonné moduly do všech tramvají, aby se cestující cítili příjemně,“ dodává ředitel DPO.

Boj se žvýkačkami a pravidelné mytí

Dopravce se rozhodl bojovat i se zašlapanými žvýkačkami na nástupištích. „Technologie je postavena na vysokotlakém parním čištění. A když dojde k odstranění žvýkaček, tak se ten povrch ještě upraví speciální glazurou, aby po dalším vyplivnutí žvýkačka opět tak silně nepřilnula k tomu povrchu,“ vysvětluje Morys.

Pravidelnější mytí tramvají, trolejbusů a autobusů zvenku má zajistit asi 50milionová investice do modernizace myček. Současné mycí portály jsou totiž už několik desítek let staré a jejich poruchovost dopravci neumožňovala pravidelné mytí. Dopravce proto letos vymění tři mycí linky, příští rok zbývající dvě.

Nenápadnou vůni v tramvajích by měli cestující ucítit už od poloviny dubna.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio