V Příboře dodržují ojedinělou velikonoční tradici. Kostel zdobí palmy

27. březen 2016

Velikonoce jsou ve městě Příbor spojené s palmami. Čtyři mohutné napodobeniny spletené z lísek nejprve vysvětí farář, pak jsou po celé svátky tradiční ozdobou tamního katolického kostela.

Palmy jsou vysoké čtyři metry, zdobeny jsou papírovými květy a pentlemi. Symbolizují příchod Krista do Jeruzaléma, kde byl nejprve uvítán palmovými větvemi a poté ukřižován. Zároveň připomínají starší pohanské obřady oslavující jaro.

„Podstatu konstrukce té palmy tvoří vrbové proutí. Směrem nahoru se ta konstrukce rozšiřuje do takové oválné hlavice, která symbolizuje už vlastně vrchol té palmy. V našich podmínkách samozřejmě palmy ani olivy nerostou, takže naši předkové vycházeli z přirozených přírodních materiálů,“ říká Mořic Jurečka, příborský lékář, který se zasloužil o obnovení palmové tradice.

Podle etnografa Muzea Novojičínska Václava Michaličky se tento zvyk dostal do Příbora z těšínského Polska. „Je to zvyk, který není typický jen pro tuto oblast, ale vlivem hluboké lidové zbožnosti, která byla typická pro tuto oblast, tak zde přetrval,“ říká etnograf.

Podle něj je to velice archaický zvyk, který je spjatý s křesťanskou tradicí a také s kultem zeleně a s velice starou prosperitní magií, která je typická pro jarní období.

K pamětníkům patří bývalý kostelník Stanislav Kotrc. „Jednu dobu ze začátku byla jedna veliká a byla postavená uprostřed kostela. Ta už se nepoužívá, ale tyto palmy už tak patnáct roků jedou pravidelně,“ říká.

Palmy zůstanou v příborském kostele Narození Panny Marie až do svatodušních svátků.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio