V příborské části Hájov nemají lidé kde nakoupit. Chybějící prodejna potravin trápí hlavně seniory

29. březen 2017

Cedule zavřeno na dveřích a místo regálů stůl na ping-pong. Tak to vypadá v nedávno uzavřené prodejně v příborské místní části Hájov. Obchod neprosperoval a nevedlo se ani pojízdné prodejně. Osadní výbor se teď snaží pro 400 obyvatel Hájova domluvit novou prodejnu na kolech, na tu si ale budou muset lidé počkat.

Jiří Kuchař s provozováním obchodu definitivně skončil před třemi měsíci. „Nedalo se to utáhnout, bylo to hrozně náročné. A není to ani tak kvůli EET, ale hlavně proto, že jsem to musel dotovat, což nejde dělat donekonečna,“ vysvětluje bývalý provozovatel.

V posledních měsících k němu chodilo nakupovat jen málo lidí. „Většinou to byli důchodci a tak tři čtyři za den,“ dodává.

Při průjezdu Hájovem vidíme, že téměř u každého domu tady stojí auto. A to je jeden z hlavních důvodů, proč zájem o místní prodejnu byl mizivý.

„Já dojíždím do práce do Kopřivnice a tam vyřeším nákup v nějakém obchodě,“ říká obyvatelka Hájova paní Hana, která právě přijela. Z auta vytahuje syna a po chvíli i nákup.

Supermarkety v okolních městech preferovali před místním obchodem také Matulovi. „On si nemohl dovolit žádnou slevu. A všichni lidé, jestli šli pro cokoliv, tak tam je vždycky sleva, že,“ dodává pan Alois Matula.

Třeba seniorka Věra Blažková ale auto nemá. „Když to skončilo, tak nic mi nezbývá, že mi syn a dcera dovezou nákup anebo já sama jedu autobusem,“ říká.

Právě kvůli starším lidem chtěla příborská radnice zařídit pojízdnou prodejnu. Přijela jednou až z Kravař a když dorazilo šest zákazníků, podnikatel službu odřekl. A smůlu mají místní nadále.

Místo prodejny je herna stolního tenisu

„Koukali jsme se do vedlejších obcí, kde jsme zjistili, že jezdí pekařství z Frýdku-Místku. Pan Carbol, který je vlastníkem té firmy, slíbil, že službu rozšíří i na Hájov. Jenže došlo k nějakým personálním problémům uvnitř firmy, takže k nám nejezdí nikdo,“ krčí rameny předseda osadního výboru Radim Jurečka.

Dodává, že termín druhého pokusu o prodej z auta v Hájově nemůže ani odhadovat.

autor: Michal Polášek
Spustit audio