V Rychalticích už čtyři roky staví křižovatku. A jen tak ji nedokončí

17. červen 2016

Trochu jako na tobogánu si připadají řidiči na silnici mezi Novým Jičínem a Frýdkem-Místkem. Na jednom krátkém úseku musí značně zpomalit, protože projíždějí téměř čtyři roky opuštěným staveništěm dálniční křižovatky. Je v takovém stavu kvůli sporům o pozemky a teď průtahy kvůli posudkům o vlivu stavby na životní prostředí.

Nejlepší výhled na nedokončenou křižovatku je z nedalekého mostu, pod kterým jezdí motoristé ještě ve čtyřech pruzích. Hned poté ale levá polovina silnice úplně mizí a místo ní jsou stromy a tráva. A hned za tím, po dvou stech metrech, začíná opět čtyřpruhová silnice.

„Měli jsme tam problémy zejména na přelomu roku, kdy některá vozidla zejména ve večerních hodinách přejížděla do jízdního pruhu v protisměru. Od té doby, co jsme doplnili dopravní značení, tam k nějakému fatálnímu porušování předpisů nedochází,“ říká Jan Kasperčík, vedoucí Dopravního inspektorátu Policie ČR Frýdek-Místek.

Podle Kasperčíka je ale nedostavěná křižovatka nadále nebezpečná. Zvláště ve směru od Frýdku-Místku. Po dálnici se totiž může jet stotřicítkou, tady ale musíte zpomalit na šedesátku a přejet do protisměru.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) otevřelo navazující dálnici na konci roku 2012. Křižovatku ale nemohlo dostavět kvůli vyvlastňovacím sporům. Ty se vyřešily vloni, asfalt na nedokončené polovině silnice ale stále končí v křoví. I tento kratičký úsek totiž spadl do balíku staveb, které se kvůli novele zákona o vlivu stavby na životní prostředí musí znovu prověřit.

„To je problém s novelou, kdy vlastně nebylo zezačátku ujasněno, jak se bude kde postupovat. A toto se učesávalo postupně. V současné době víme, jak máme postupovat tady u této konkrétní stavby,“ vysvětluje průtahy Irena Krzyžánková, vedoucí projektového týmu D48 ŘSD.

Ministerstvo životního prostředí právě teď zahajuje zjišťovací řízení, zdali stavba potřebuje nový posudek EIA. „Z důvodů správních lhůt, které jsou tam nastaveny, by do 60 dnů mělo být zjišťovací řízení ukončeno,“ říká náměstek ministra Vladislav Smrž.

Jenže i pokud posudek nebude nutné zpracovat znovu, motoristé budou muset stále šlapat na brzdu. Dokončení křižovatky se totiž nestihne dříve než příští rok.

Nedokončená křižovatka v Rychalticích na Frýdecko-Místecku
autor: Michal Polášek
Spustit audio