V Třinci postaví nové městské malometrážní byty

28. listopad 2016
Zprávy , Zprávy

Právě po menších levnějších bytech je ve městě podle radnice největší poptávka. Na bytový dům dělníci přestaví nevyužívaný objekt v části Nebory. V pořadníku na městský byt je teď téměř 200 lidí.

V Třinci je zhruba 800 městských bytů. Podle místostarosty Iva Kalety (Osobnosti pro Třinec) čekají zájemci na městský byt něco přes dva roky.

„Máme pořadník a současně máme skoro dvě stovky žádostí o městský byt. Nejvíce jich je v režimu 1+1 a 2+1. To znamená, že u nás je poptávka,“ upřesňuje Kaleta.

Největší zájem mají lidé o menší byty a právě těch bude mít město v nabídce více. V lednu začne s opravou nevyužívaného městského objektu, kde jich vznikne skoro dvacet.

„To budou byty, které budou obecně menší, protože to plocha místností ani nedovoluje. Budou tedy menší a tím pádem to bydlení v nich bude levnější,“ dodává místostarosta.

Byty pro seniory

Výstavbu 19 menších bytů plánuje i radnice v Řepišti na Frýdeckomístecku. Budou určené speciálně pro seniory, aby se nemuseli stěhovat pryč z obce.

„Máme tady spoustu lidí, kteří bydlí ve velkých rodinných domcích. A jediná možnost, když už to nezvládají a nemají tady děti, je odejít do domů pro seniory. Myslím, že těch devatenáct bytů je pro naši velikost takové optimální řešení,“ říká starosta Řepiště Rostislav Kožušník (nezávislý).

Zájem o byty roste

Domy

Zájem o pronájem i koupi bytů v kraji roste. „Ve srovnání s minulým rokem je výrazně menší nabídka, a to jak bytů k prodeji tak i k pronájmu. Třeba za město Frýdek-Místek je to v současnosti kolem 100 bytů k pronájmu a loni to bylo 300. A vše se teď pronajme do jednoho měsíce,“ potvrzuje Richard Kurko z Realitní kanceláře Sting.

Úplně nejdříve jsou podle něj rozebrány právě menší byty.

autor: iha
Spustit audio