V Třinci začala stavba cyklověže. Parkovací dům pojme stovku kol

18. červenec 2017

Hned vedle vlakové zastávky v Třinci vyroste cyklověž pro více než stovku kol. Umožní bezpečné zaparkování kola, a to aniž by člověk vstupoval dovnitř. Na její stavbě už se začalo pracovat. Parkovací dům má podle radnice přispět k dalšímu rozvoji cyklistiky v Třinci.

Místo vedle vlakové zastávky v centru Třince je pro cyklověž ideální. „Představa je taková, aby řada cyklistů z příměstských částí dorazila na kole k železniční zastávce, kolo odložili do parkovacího domu, pak nastoupili do vlaku a večer se vrátili s vědomím, že kolo je v naprostém pořádku v parkovacím domě,“ říká starostka Věra Palkovská (Osobnosti pro Třinec).

Kolo spolu s osobními věcmi bude ve věži v bezpečí nejen před zloději, ale třeba i před špatným počasím. Při příjezdu stačí kolem vjet do žlábku a posunout ho do mezery ve dveřích. Automat už potom vše zařídí.

„Lidská ruka vlastně v tom parkovacím domě nezasáhne a za pět korun v podstatě budou mít naši občané nebo turisté možnost mít to kolo schované,“ dodává Věra Palkovská.

Zkušenosti s takovými parkovacími domy mají například v Hradci Králové, na Moravě pak v Přerově. Tam cyklověž postavili zhruba před rokem a půl taky u nádraží.

„V současné době se cyklověž, která má kapacitu 118 kol, naplní i několikrát denně. Za největší výhodu cyklověže považují cyklisté bezpečné uskladnění kola, ke kterému nemá přístup nikdo jiný než majitel. A výhodou tohoto parkování za pětikorunu je také to, že se kolo nemusí odstrojovat – cyklista si na kole může nechat přilbu nebo i malý batůžek,“ upřesnila mluvčí Přerova Lenka Chalupová.

První kola v Třinci u nádraží by lidé mohli zaparkovat do cyklověže už koncem září. Náklady na výstavbu jsou necelých 12 milionů korun.

„Nejtěžší bylo získat dotaci, protože určitě bychom parkovací dům jinak nestavěli. Ale když dostanete 90 procent, tak už je to možné a neukrojí to z našeho rozpočtu nějakou významnou částku. A je to na podporu čisté mobility,“ dodává starostka Věra Palkovská.

autor: iha
Spustit audio