Vánoční kluziště v Ostravě je opět v provozu

29. listopad 2016
Dobré odpoledne

Už sedmým rokem si mohou děti i dospělí v tuto dobu zadarmo zabruslit na umělé ledové ploše. Kdo nemá brusle, může si je za poplatek půjčit. Kluziště provozuje společnost Sareza a město jí na to přispělo 2 miliony korun. Tentokrát bude otevřené až do 15. ledna.

Například Klára Šmakalová chodí na vánoční kluziště už třetím rokem. „Vždycky je to tady dobré. Bruslení už mi celkem jde,“ říká Klára.

Velmi dobře se na tomto kluzišti naučil bruslit i její spolužák Robert Ranostaj. „Super, bude to otevřené dva měsíce. Loni to bylo do Tří králů. Chci tady chodit skoro každý den po škole,“ plánuje Robert.

Nápad se líbí i dospělým, například Radce, která chodí na kluziště bruslit s malým synem. „Je to skvělá akce pro děti i dospělé. Chodíme tady každý rok,“ libuje si paní Radka.

„Vždycky začínáme už 14 dnů před spuštěním. Zhruba týden trvá stavba a týden mrazíme led. Počasí je největší faktor, který nás ovlivňuje. Tentokrát nám opravdu nepřálo, měli jsme teplo. Pod celým kluzištěm je rošt s chladicí kapalinou, díky které ten led dokážeme vytvořit, i když je docela dost stupňů nad nulou. Do těch patnácti stupňů se dá bruslit,“ popisuje mluvčí městské společnosti Sareza Hana Ryšánková.

Každé úterý jsou na tomto kluzišti i diskotéky pro veřejnost.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio