Ve Frýdku-Místku otevřou unikátní kryptu s mumiemi dávných poutníků

29. květen 2015
Zprávy , Zprávy

Kostely a modlitebny se dnes večer otevřou pro veřejnost. Spojí je Noc kostelů. Například ve v Bazilice Navštívení Panny Marie ve Frýdku se takto mimořádně otevře zvláštní krypta s mumiemi kněží a poutníků.

Frýdeckomístecká bazilika se na Noc kostelů chystá se vším všudy. V hlavní lodi se uklízí a na boku je otevřena mříž, která vede do podzemní krypty. Lidé mají možnost ji vidět jen několikrát do roka.

„Otevíráme ji hlavně o Noci kostelů a když jsou nějaké výjimečnější návštěvy. Jinak je krypta uzavřena. I z hygienických důvodů. Je tam totiž vysoká vlhkost a mnohdy tam člověka škrábe v krku, tak tam nemůže dlouho pobývat,“ vysvětluje farář Anton Verbovský.

Krypta je krásně vyzdobená a na člověka tady dýchne skoro až posvátná atmosféra. „Cítíte to správně, protože se smrtí je stále spojeno takové to tajemno a člověk stojí s tou posvátnou bázní,“ dodává farář.

Od smrti vás bude dělit v podstatě jen tenké sklo, za kterým už leží šestice poutníků, kteří zahynuli na cestě do Frýdku-Místku. Mumifikované pozůstatky patří obyvatelům Hané, kteří tragicky utonuli v rozvodněné řece Ostravici během mariánské pouti na legendami opředené místo, a také mnichům zdejší farnosti.

Na prohlídku místních podzemních prostor, které patří k vůbec nejstarším ve Frýdku-Místku, se v bazilice stojí fronty. „Lidé tady stojí i hodinu a čekají, až na ně přijde řada, protože tím, že je to malý prostor, tak se pouští po malých skupinkách asi patnácti lidí,“ upozorňuje farář.

Kdo by tak chtěl vidět mimořádně otevřenou poutnickou kryptu, neměl by návštěvu baziliky nechávat na poslední chvíli, radí Anton Verbovský. Otevřeno bude mít jako většina kostelů v kraji od 18:00 zhruba do půlnoci.

Do celorepublikové Noci kostelů se v rámci naší diecéze zapojí 150 svatostánků. Na zájemce čekají koncerty, divadla, výstavy vzácných artefaktů nebo komentované prohlídky.

Přehled míst a podrobný program akce najdete na stránkách www.nockostelu.cz.

Noc kostelů
autor: Kateřina Daňková
Spustit audio