Ve Frýdku-Místku se strany dohodly na koalici. ČSSD ve vedení města končí

Radnici ve Frýdku-Místku bude v následujícím volebním období vládnout hnutí ANO, Naše město FM a KDU-ČSL. O dohodě na vzniku této koalice rozhodlo večerní jednání frýdeckomísteckých politiků. ČSSD zůstává po 16 letech v čele magistrátu mimo hru. Trojkoalice má dohromady 25 mandátů v 43členném zastupitelstvu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby (ilustrační foto)

Volby (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Největším favoritem na primátora je lídr vítězného hnutí ANO Radim Vrbata. „Ale zatím není všechno přesně stanovené a dneska se sejde klubu zastupitelů politického hnutí ANO,“ říká a dodává:

„My jsme samozřejmě tyto pozice nechtěli určovat předem, protože dokud nebylo nic dojednané, nechtěli jsme se vůbec bavit o tom, kdo by měl jakou funkci vykonávat.“

O společném programu podle něj strany jednaly prakticky celý týden. "Myslím, že tam nebudeme mít žádný rozpor,“ věří lídr hnutí ANO. Program chce zveřejnit, až bude koaliční smlouva hotova.

Vyřešené už je rozdělení pozic v radě. "ANO má pozici primátora, jednoho náměstka, Naše město má pozici dvou náměstků a KDU-ČSL jednoho náměstka s tím, že ANO má šest radních, Naše město má tři radní a KDU-ČSL má dva radní," doplňuje Vrbata.

ANO získalo v 43členném zastupitelstvu 15 křesel. Druhá ČSSD bude mít 12 zastupitelů, po šesti mandátech mají Naše město F-M a KSČM, čtyři křesla patří KDU-ČSL. Po volbách v roce 2010 vedla město koalice ČSSD, KDU-ČSL a Věcí veřejných.

Sociální demokraté letos přišli v zastupitelstvu o třetinu mandátů. Podle Evy Richterové, která kandidátku ČSSD vedla, je po problémech, které v minulých letech ve městě byly, zisk 12 mandátů možná i nad očekávání.

Policie řadu lidí z vedení města obvinila například ze zneužití pravomoci úřední osoby. Obžalobě čelí i dosavadní primátor Michal Pobucký.

ČTK, Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme