Ve Štramberku vysadili památeční lipovou alej

26. říjen 2009
Zprávy , Zprávy

Pod známou hradní věží Trúba ve Štramberku vyrostla nová památeční lipová alej. Město touto formou oslavilo 650. výročí svého založení. Radnice ve spolupráci se skauty objednala padesátku lipových sazenic, které si mohli zakoupit a zasadit sami obyvatelé města.

Proč byly k výsadbě jubilejní aleje zvoleny právě lípy, upřesnila starostka Štramberku Věra Michnová. "Lípa je už odpradávna posvátný slovanský strom. Sadil se, když se narodilo dítě, takže i rodinný strom. Také se dožívá několika stovek let, takže těm dalším generacím po nás tady bude alej na památku," dodala starostka.

Nápad vysadit v městečku novou zeleň vznikal už delší dobu. "S komisí životního prostředí jsme pak vymysleli způsob, jak do toho vtáhnout lidi tím, že každý si tam může dát své poselství, může si svůj stromek adoptovat. Tím, že si pod něj dá třeba ve skleněné lahvi zprávu, tady zanechá něco pro další generace," řekl vedoucí štramberských skautů Jan Bartoš.

Svůj vztah s vysazením stromu přijeli ve svůj svatební den upevnit i novomanželé Zdeňka a Jan Pokorní. "Štramberk je úžasné místo pro svatbu. A shodou náhod Štramberk slaví 650 let, tak jsme si řekli, že bychom to oslavili s ním a udělali i něco dobrého. Lípa je takový symbol," řekli novomanželé.

Zájem o sadbu stromů byl natolik velký, že se nepodařilo vyhovět všem lidem. Radnice proto zvažuje, že do budoucna uspořádá nějakou podobnou akci.

autor: Petr Havránek
Spustit audio