Ve Štramberku začali s opravami památek. Kvůli renovaci zmizela část kašny

16. květen 2017
Zprávy , Zprávy

Moravský Betlém, tedy z velké části dřevěné městečko Štramberk, přišel o část kašny uprostřed náměstí. Ozdobný litinový sloup se sochou bohyně Hygie si odvezl k renovaci restaurátor. Pracovat se bude také na hradě Trúba. Zaplatí to zčásti finanční odměny za dřívější úspěch v soutěži o historické město roku.

Štramberským náměstím se rozléhají údery kladiv dělníků, kteří připevňují dřevěné šindele na střechu budoucího Muzea Šipka. Doprostřed náměstí přijely dvě ženy na kolech, kupují si štramberské uši a frgály a přiznávají, že jsou na dlouhé cestě z Ostravy do Brna.

„Je tady krásný kraj, je to moje srdeční záležitost. Trúba, Štramberk, všechno, no,“ říká paní Marie. „Když jsme šly uličkou, tak ty domečky mají střechy v tom původním stylu. A to je moc hezké,“ dodává paní Jana.

V letošní sezóně ale budou muset turisté oželet fotografii s atrakcí zdejšího náměstí. Se starostou Davidem Plandorem se díváme na to, co zbylo z historické kašny. Je tady pouze betonová vana a podstavec sloupu, ze kterého trčí pouze hadice a kabel.

„Kašna už je několik let v dost neutěšeném stavu. Vana už propouští vodu a podstavec včetně sloupu už byl takový oprýskaný a ani na pohled už se moc tady nehodil jako reprezentativní prvek,“ říká starosta Štramberku David Plandor (nezávislý).

„Vzhledem k tomu, že kašna nebyla dlouhodobě udržovaná, tak celý ten povrch a systém a všechno je už v havarijním stavu. Zevnitř je kašna zcela zkorodovaná,“ popisuje do telefonu Ondřej Šimek, který na restaurování kašny pracuje.

Lešení kolem kostela sv. Jana Nepomuckého

Na náměstí se vrátí kamenná dlažba

Štramberk letos opraví také část hradní zdi a vymění vadné šindele na střeše Trúby. Radnice navíc začíná připravovat velkou proměnu náměstí.

„Trnem v oku všem historikům a historicky založeným lidem je ta vibrolisovaná červená zámková dlažba na náměstí. V těch 90. letech to byl takový trend, ale v dnešní době bychom se opravdu chtěli vrátit k tomu typickému, co do Štramberku patří a to jsou buď kameny anebo žulové kostky,“ dodává starosta.

Pracovat by se podle starosty Davida Plandora mohlo zhruba za tři roky.

Dělníci pokrývají šindelem budoucí Muzeum Šipka
autor: Michal Polášek
Spustit audio