Vedení Frýdku-Místku jede za premiérem kvůli obchvatu města

2. březen 2016

Zástupci Frýdku-Místku dnes budou jednat s premiérem o budoucnosti obchvatu města. Ten je totiž na seznamu dopravních staveb, kterým hrozí zásadní zdržení. Kvůli novému zákonu totiž přestala platit dokumentace, která posuzuje vliv stavby na životní prostředí. A bez ní stavbu nejde zahájit.

Sen obyvatelů města v podhůří Beskyd o klidnějším bydlení se tak znovu vzdaluje. „Zase se to má oddálit, zase nové předpisy a je to pořád dokola. Řeší se to dvacet let a asi se to nevyřeší, protože pak zase na to nebudou peníze,“ mává rukou paní Jana Falharová.

Ve Frýdku-Místku bydlí už skoro 70 let. Průtah městem, kterým projede až 45 tisíce aut denně, jí přitom pořádně ztrpčuje život. „Vadí nám hluk, exhalace. Už můj otec bojoval proti tomu, aby se tady ta dálnice postavila,“ dodává paní Falharová.

S budováním obchvatu už mělo začít, jenže do cesty vstoupily nové evropské předpisy. Řešení, jak stavbu odblokovat, zatím ministerstva nenašla a stavba obchvatu je tak podle primátora Frýdku-Místku Michala Pobuckého (ČSSD) vážně ohrožena.

„Bohužel ty zprávy, které chodí z ministerstev, nejsou růžové, a proto musíme bít na poplach na těch nejvyšších místech. Tady v regionu se pro to snažíme dělat maximum, nicméně to rozhodnutí je na ministerstvech dopravy a životního prostředí. A proto chceme poprosit pana premiéra, aby se osobně do toho vložil a pomohl nám,“ vysvětluje primátor.

Podle primátora Michala Pobuckého by se ale začít stavět mohlo. Alespoň na etapy, protože jedno ze tří stavebních povolení plánovaný obchvat má. Za premiérem míří i s dalším návrhem.

„Ta nejhorší varianta možná pro Českou republiku nicméně jedna z nejrychlejších variant pro město Frýdek-Místek je stavění obchvatu města Frýdku-Místku z peněz České republiky nikoliv z dotací Evropské unie. Tím pádem už bychom nebyli svázáni takovými pravidly, jaká jsou dnes nastavena,“ dodává primátor.

Jestli se situace nezmění, obyvatelé města jsou připraveni průtah města blokovat, a to ne na pět minut jako při poslední protestní akci, ale na celé hodiny.

autor: iha
Spustit audio