Vedení opavského magistrátu odvolalo z vedení městských firem opoziční politiky. Ti nešetřili kritikou

21. únor 2017

Vedení opavského magistrátu prosadilo výrazné změny ve vedení městských společností - v tamním dopravním podniku a technických službách. O funkce přišli hlavně opoziční zastupitelé anebo ti, kteří v poslední době vystupují proti vládnoucí koalici. Tu v současnosti tvoří ČSSD, lidovci a hnutí Změna pro Opavu společně se Starosty a nezávislými.

Příslušný bod programu jednání opavských zastupitelů trval velmi dlouho a byl plný ostrých střetů i výrazů. Nikdo nic pořádně nezdůvodnil, zlobí se sociální demokrat Tomáš Navrátil, který už není místopředsedou představenstva Městského dopravního podniku. Proti své mateřské ČSSD v poslední době hlasuje s opozičními stranami.

„Očekával bych, že přijdou a řeknou mi – hele, Tomáši, nelíbí se nám tohle a tohle, prostě už tam nebudeš, takhle bych to bral jako férové. Je to samozřejmě na nich. Můžou mne odvolat, neodvolat. Je mi jasné, že to není kvůli mé práci, že bych něco pokazil. Je to prostě proto, že nezvedám ruce, jak potřebují, a proto mě odvolali,“ míní Navrátil.

I když personální zemětřesení často rozhodl jediný hlas toho, o kom se zrovna rozhodovalo, změny platí. Uvolněné posty dostali i komunističtí zastupitelé. Právě KSČM koalici ve vedení magistrátu v čele s ČSSD podporuje.

„Jinak to nešlo,“ dodává primátor města Radim Křupala z ČSSD. „Je to víceméně reakce na to, že se nám změnily poměry v koalici, respektive někteří zastupitelé odešli do opozice, takže jsme raději volili nové zástupce, ve které máme větší důvěru.“

Na opavské politické scéně přituhuje už delší dobu. Většina opozičních stran a sdružení začíná vystupovat společně, včetně znovu založené buňky hnutí ANO. To poslední volby sice vyhrálo, pak ale kvůli sporům mezi členy zaniklo a teď je v opozici.

Ostré výměny názorů se dají předpokládat i na dalších jednáních zastupitelů.

autor: mrk
Spustit audio