Vedení Ostravy u obyvatel zjišťuje, jak by se město mělo dál rozvíjet

6. únor 2016
Zprávy , Zprávy

Stavba knihovny nebo třeba rychlodráhy? Ostrava se pustila do přípravy plánů, jak se v následujících osmi letech změní. A o pomoc žádá i obyvatele.

Primátor už proto rozeslal tisíce e-mailů obyvatelům a vyzval je, aby se do naplánování změn zapojili.

„Špatné chodníky, jsou tam díry, s kočárkem se špatně manipuluje,“ trápí rozbité chodníky mladou maminku.

Paní Jana by si zase přála proměnit Trojické údolí ve Slezské Ostravě na rekreační areál: „Obyvatelé to tady přivítají, i ti mladí. Aby děcka měla kam vyběhnout.“

Co člověk, to jiný názor na to, jak se má Ostrava v budoucích letech rozvíjet. Návrhů od lidí chce ostravský magistrát sesbírat co nejvíce.

„Aspekt většího zapojení veřejnosti do přípravy a tvorby strategického plánu nemyslíme jen tak naoko, myslíme ho opravdu vážně. A veřejnost bude mít mnoho způsobů, jak se podílet na tom, jak bude město v dalších letech vypadat,“ říká primátor Tomáš Macura (ANO).

Dotazník pro zájemce je na webových stránkách fajnova.cz. Město chce spolupracovat i s osobnostmi Ostravy, architekty či různými organizacemi.

„Kromě toho, že bychom se chtěli opřít o názory lidí, zkusíme se inspirovat u měst, která se vyvíjela podobně jako Ostrava, a prošla si tou složitou periodou – tím, že se utlumuje tradiční průmysl a město se mění, tím, že lidé z něj odcházejí. Máme už nakontaktovaná města, snažíme se z těch příběhů poučit a přinést další inspiraci pro to, jak se Ostrava může dále měnit,“ říká za zpracovatele plánu David Sventek.

Následující léta podle něj nebudou pro město jednoduchá, třeba právě kvůli úbytku obyvatel. „Odcházejí bohužel většinou ti mladí, takže Ostrava se mění i demograficky, stárne a na to všechno se město musí připravit a připravit infrastrukturu i služby,“ dodává Sventek.

Strategický plán chce mít město hotový do konce roku. Počítá s tím, že na jeho uskutečnění bude mít 8 až 10 miliard korun.

autor: iha
Spustit audio