Věřící si v Darkovicích postavili kostel

4. červenec 2005
Zprávy , Zprávy

V Darkovicích na Hlučínsku mají zbrusu nový kostel. Vysvětil ho Biskup ostravsko-opavské diecéze František Václav Lobkowicz. Stavba svatostánku pro zhruba 500 věřících trvala rok a čtvrt a stála zhruba 10 milionů korun. Lidé z obce a okolí na ní zdarma odpracovali 20 tisíc brigádnických hodin. Kromě toho z větší části stavbu kostela i sami financovali.

Dosud museli věřící z Darkovic jezdit na bohoslužby do okolních obcí. Založili proto Sdružení římskokatolických věřících, které mělo jediný cíl - postavit vlastní svatostánek. Nebylo to nic jednoduchého. Od jednání s úřady přes shánění peněz až po organizaci stavby a brigád.

Předseda sdružení Reinhard Šink sám v praxi poznal, že známá věta - Je tam práce jako na kostele - skutečně platí. "To je fakt pravda. Neustále se pracovalo, každý den od rána do večera a pořád bylo co dělat. Práce, práce a práce." Lidé z Darkovic a okolí odpracovali na stavbě kostela 20 tisíc brigádnických hodin. Výsledkem je moderní objekt, na který mohou být pyšní.

Logo

Stavba přišla na deset milionů korun, s financováním pomohli sponzoři. Jak potvrdil Reinhard Šink, z velké části si kostel zaplatili věřící z Darkovic sami. "Získali jsme možnost organizovat veřejnou sbírku, takže každý měsíc obcházíme rodinné domky v obci s tím, že se každý měsíc vybere v průměru sto tisíc korun. To je slušná částka."

Součástí areálu kostela sv. Hedviky je také smuteční síň, hřbitov a příjezdová komunikace. Narozdíl od kostela však tyto stavby financovala obec Darkovice.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio