Věřitelé OKD přijali reorganizační plán. Doly převezme státní firma Prisko

25. srpen 2017
Zprávy , Zprávy

Věřitelé krachujících dolů OKD schválili ve čtvrtek reorganizační plán. Ten počítá s prodejem dolů a dalšího potřebného majetku do rukou státní firmy Prisko a s pokračováním těžby. Jeho přijetí podporovaly také hornické odbory. V případě neschválení plánu hrozil OKD konkurz, zavření dolů a propouštění.

Černouhelná společnost OKD by podle reorganizačního plánu měla vložit všechny své doly a provozní majetek do nově založené firmy OKD Nástupnická.

„Bude tam překlopen provozní kapitál a samozřejmě zaměstnanci společnosti,“ popsal už dříve mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Akcie OKD Nástupnická má pak ze sta procent získat státní firma Prisko spravovaná ministerstvem financí. Cena byla stanovena na 80 milionů korun s tím, že už loni Prisko poskytlo OKD 700milionový úvěr, který může firma postupně čerpat na provoz.

Reorganizační plán ještě musí schválit insolvenční soud, který kromě stanoviska věřitelů přihlíží i k dalším skutečnostem. Plán mimo jiné musí být v souladu s insolvenčním zákonem a dalšími právními předpisy a schválen může být v případě, že jím není sledován nepoctivý záměr.

Soud pro schválení reorganizačního plánu nemá stanovenou žádnou lhůtu. Poté navíc ještě běží patnáctidenní lhůta pro nabytí právní moci a až po ní je reorganizační plán účinný. Proti rozhodnutí soudu je tak možné se odvolat. Mohou tak učinit například věřitelé, kteří hlasovali proti schválení reorganizačního plánu.

Reorganizačním plánem se doly fakticky oprostí od obřích dluhů, které firmu finančně táhly ke dnu. Zůstanou totiž v původní OKD, která bude prodávat zbylý majetek a povede dál jednání s věřiteli a hlavně soudní spory.

Věřitelé v případě reorganizace mají podle plánu šanci získat ze svých pohledávek zpět 0,35 až 100 procent jejich hodnoty, záleží na ekonomické situaci.

„Nejvíce mě tíží, kolik procent nám potom vrátí z toho, co nám dluží. Dluží nám patnáct milionů,“ řekl Českému rozhlasu Ostrava ještě před jednáním jeden z věřitelů. „Pohledávky, které tam máme, jsou podle nás v podstatě nedobytné,“ dodal další.

OKD se dostalo do více než dvoumiliardového provozního zisku. Pokud se z něj tedy podle reorganizačního plánu vydělí zbytková část s 18miliardovými dluhy, tak může fungovat ještě nejméně osm let.

Doly podle insolvenčního správce Lee Loudy postupný útlum těžby zvládnou. „Myslím, že hospodářské výsledky jim teď dávají příležitost, aby se hospodářsky stabilizovaly. Jsou schopny fungovat dál,“ uvedl pro Český rozhlas Ostrava Louda.

Propouštění horníků

V dolech pracuje aktuálně necelých 10 tisíc lidí, horníci se pak propouštění nevyhnou. Už letos v březnu byl uzavřen důl Paskov, z něhož bylo propuštěno nebo dobrovolně odešlo asi tisíc lidí.

Reorganizační plán také počítá s dalším uzavíráním zbylých dolů, a to Darkov a Lazy v roce 2018, ČSA v roce 2021 a poslední ČSM má skončit v roce 2023. Odhaduje se, že jen na dolech Darkov a Lazy přijde o práci asi dva tisíce lidí.

Propouštění tedy bude určitě pokračovat. Nepůjde ale na druhou stranu o nějaký náraz jako v případě konkurzu, kdy by najednou bylo bez práce třeba polovina z nynějších deseti tisíc lidí.

autoři: mrk , jaf
Spustit audio