Věřitelům OKD a Vítkovic pomůže nové poradenské centrum

8. prosinec 2016
Dobré odpoledne

Už více než půl roku žijí v obavách majitelé malých firem na Ostravsku, které spolupracují se společností OKD. Doly jim dluží peníze za dodané zboží a insolvenční řízení zatím tyto problémy nevyřešilo. Desítky drobných dodavatelů se netají tím, že jsou na hranici kolapsu.

Nechtějí většinou prozradit své jméno a mají strach zveřejnit i název firmy. Tento spolumajitel menší strojírenské společnosti z Orlové na Karvinsku potvrdil, že v dolech mu uvízlo přes 18 milionů korun.

„V rámci přezkumného řízení nám něco bylo slíbeno, ale uteklo půl roku a pořád nevíme, na čem jsme,“ říká spolumajitel orlovské firmy.

A další příklad – stavebniny také z Orlové. Pohledávka 600 tisíc korun. S OKD spolupracují podle majitele dál, aby firma přežila.

„Máme s nimi rámcovou smlouvu. Co se týče faktur, snížili jsme limit. Ale člověk je pořád v tom risku a nevíme vůbec, jestli ty peníze, které tam zůstaly, dostaneme nebo nedostaneme,“ krčí rameny podnikatel.

Tito drobní podnikatelé s velkou nedůvěrou sledují i to, jak OKD hledá nového strategického partnera, který do dolů vloží své peníze a vliv.

„Je potěšitelné, že o OKD je zájem. To je pozitivní informace a zpráva v tomto procesu,“ komentoval před nedávnem insolvenční správce Lee Louda fakt, že už se hlásí první velké finanční skupiny.

Jenže malí dodavatelé a věřitelé se obávají, že právě takový investor je může definitivně odstřihnout. „Budeme se snažit pomoci každému, kdo přijde kvůli OKD, i těm, kteří se bez dolů neobejdou,“ říká Bronislav Kohut, vedoucí nově otevřeného poradenského centra v Ostravě.

Zatím nedokáže odhadnout, kolika menším firmám se kvůli insolvenci OKD už pomoci nedá. Poradenské centrum zajišťuje Restrukturalizační agentura ve spolupráci s krajskou hospodářskou komorou a oba zmínění podnikatelé z Orlové byli mezi prvními klienty.

autor: mrk
Spustit audio