Větší komfort slibují lyžařům provozovatelé některých areálů v Beskydech a Jeseníkách

30. říjen 2017
Dobré odpoledne

Lyžařská střediska se chystají na zimu. Třeba ta v Beskydech letos investovala do zdokonalení umělého zasněžování. V Jeseníkách přibyly i nové sjezdovky a šestisedačková lanovka. Ne všechny plány ale majitelům ski areálů vyšly.

Přípravy na zimní sezonu jsou v plném proudu, shodují se ve ski areálech. Například v Bílé už na sjezdovky za pomoci traktoru rozvážejí děla, která budou na svah dodávat technický sníh.

„Využíváme takových trošku lepších dnů, kdy tráva uschne a začínáme to vyvážet,“ říká provozovatel areálu Bílá Jaroslav Vrzgula. Nejvíce peněz tady letos vložili právě do modernizace zasněžovacího systému, na přírodní sníh už se dávno spolehnout nemohou. „Vyměňujeme staré technologie za nové, protože zimy jsou čím dál horší,“ dodává.

Lepší umělé zasněžování budou mít letos i ve ski areálu v Mostech u Jablunkova. Plánovali tam i stavbu nové sedačkové lanovky, nestihli ale vyřídit všechna potřebná povolení.

„Lanovka se nepovedla, realizovat se bude příští rok. Letos to budeme provozovat v původním obsazení, to znamená tři klasické vleky s kotvou,“ říká vedoucí areálu Jaroslav Bojko.

Naopak novou rychlejší šestisedačkovou lanovku mají letos pro lyžaře připravenou ve ski areálu Kopřivná v Malé Morávce. Má vyhřívané vylepšené sedačky a je bezpečnější pro dospělé i děti.

„Ten pás změří každé to dítko, každého člověka a podle toho přizpůsobí výšku toho pásu, takže to dítě úplně v pohodě si sedne do toho křesla,“ vysvětluje zástupkyně ski areálu Kopřivná Andrea Mlčochová.

Přibyla tu i nový necelý kilometr dlouhá sjezdovka, červená – co do obtížnosti a není v Malé Morávce jediná. „Zcela nová sjezdovka vznikla v areálu Ski expres, tedy u čtyřsedačkové lanovky. Je to sjezdovka, která má délku 1400 metrů a vznikla propojením, prodloužením a vytvořením nových úseků ve stávajícím areálu,“ potvrzuje Boris Keka, zástupce Ski arény Karlov, která sdružuje několik zdejších areálů.

Na lyžaře tu čeká i nová restaurace v zrekonstruované chatě Kazmarka nebo více parkovacích míst. „Co se týče cen skipasů, tak ty ještě nebyly definitivně určeny. Nevylučujeme, že dojde ke zvýšení cen s ohledem na zrealizované investice,“ dodává Keka.

Loňský začátek sezony si vlekaři pochvalovali, například v Jeseníkách začala sezona už 17. listopadu.

autor: iha
Spustit audio