Věž fulnecké radnice je bez korouhve. Poškozenou ozdobu museli sundat hasiči

23. srpen 2017

Fulnecká radnice přišla o svou nejvýše umístěnou ozdobu. Plechovou korouhev z doby obnovy náměstí po druhé světové válce museli ze špičky radniční věže sundat hasiči. Nedávné bouřky a silný vítr ji totiž poškodily natolik, že hrozil pád metr dlouhého plechového díla ve tvaru praporu na zem.

Se starostkou Fulneku Radkou Krištofovou (ČSSD) zakláníme hlavu a díváme se na vrchol radniční věže. „Jak byly ty bouřky a velké větry, tak ta korouhev sjela asi tak do polovičky, neboť se uvolňovala,“ říká starostka.

Korouhev odhadem váží kolem pěti kilogramů. „To bude měděný plech, který byl přichycený na dvou úchytech na stožáru. Jeden úchyt zřejmě tím velkým větrem a i opotřebením a stářím vzal za své a upadl,“ popisuje vedoucí odboru vnitřních Taťána Jakešová na podatelně, kde korouhev je prozatím uložená.

„Hledáme schopného řemeslníka, který by byl schopen korouhev zrenovovat. Odstranit rez, zbytky vadných úchytů a zhotovit nějaké nové. A pořídit dejme tomu i nový lak,“ dodává Jakešová.

Není to nějaké špatné znamení, že vám se korouhev uvolnila? „Není to špatné znamení. Já jsem ráda, že jsme tady neměli žádné tornáda, že to dopadlo tak, jak to dopadlo. A že to nikoho nezranilo, nikomu se nic nestalo,“ uzavírá starostka Fulneku.

Čtěte také

Fulnecká radniční věž je bez korouhve
autor: Michal Polášek
Spustit audio