Věž ostravské katedrály vydala přes sto let starou schránku s dokumenty

11. duben 2015
Zprávy , Zprávy

Při opravě ostravské katedrály Božského Spasitele vyzvedli dělníci z věže kostela schránku s historickými dokumenty. Uložili je tam zřejmě stavitelé katedrály po jejím dokončení v roce 1888. Zástupci biskupství a městského archivu dnes zrezivělé pouzdro slavnostně otevřeli.

Schránku opatrně rozebírá ředitelka archivu Blažena Przybylová. A za dozoru kamer a fotoaparátů čte první řádky zažloutlých papírů. Postupně se dozvídáme, třeba kolik tehdy žilo v Ostravě lidí nebo jaký plat dostával horník.

„Přinese nám to nové poznatky. Třeba někde, kde člověk může váhat, tak díky těmto dokumentům si řekne ano, v té době už to bylo,“ říká Blažena Przybylová, která teď s kolegy z archivu dokumenty ošetří.

Biskupství nalezené dokumenty vystaví. Plánuje, že zažloutlý text z roku 1888, který zrezivělá schránka obsahovala, veřejnosti ukáže během letošní Noci kostelů.

„Odborníci to dají do provozuschopného stavu, je třeba to vyčistit. Pravděpodobně potom ten originál bude uložen v archivu, do báně dáme kopie a dá se tam taky zpráva o současné situaci,“ upřesňuje biskup František Václav Lobkowicz, co se s dokumenty stane poté.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio