Více kontrol i pokut. Krajská dopravní policie si stanovila bezpečnost chodců jako jednu z priorit

20. březen 2017
Zprávy , Zprávy

Možná jste si v letošním roce všimli častějších policejních hlídek u přechodů pro chodce. Není to náhoda. Krajská dopravní policie si bezpečnost chodců stanovila letos jako jednu z hlavních priorit.

Na cestách totiž i přes nařízení nosit reflexní prvky umírá stále mnoho lidí, ať už vinou nepozorných řidičů nebo vlastní neopatrností. Vloni takto přišlo o život 22 chodců, což je téměř polovina že všech smrtelných nehod na moravskoslezských silnicích.

„Kromě toho, že nám chodí na červenou, tak přecházejí mimo určená místa, či nevyužívají pro chůzi chodníků,“ popisuje dopravní policista Jiří Nogol nejčastější situace, kdy chodci porušují předpisy a riskují svůj život. „Úplně vzorovým příkladem mohou být přechody v blízkosti zastávek, kde chodci nerespektují ten signál, a přebíhají na zastávku, aby stihli tramvaj,“ dodává.

S represemi a s většími kontrolami přechodů začala krajská policie na základě loňských statistik, kdy téměř polovina všech usmrcených na krajských silnicích byli právě chodci. A ani letos se bilance příliš nelepší.

„Od začátku roku do poloviny března evidují moravskoslezští policisté 70 případů srážky s chodcem, při kterých přišli o život tři osoby, téměř 20 osob bylo těžce zraněno 37 lehce,“ říká policejní mluvčí Lenka Sikorová.

Celkem to podle ní vychází na více než 1000 přestupků v souvislosti s chodci. A v drtivé většině si za ně mohou sami.

Pro přecházení silnic přitom platí jednoduchá zásada, vždy respektovat červenou, a pokud není v dosahu přechod, několikrát se rozhlédnout a s řidičem navázat oční kontakt. Chodci by také neměli zapomínat na reflexní prvky, které musejí ze zákona nosit za snížené viditelnosti.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio